Nederland in de Europese krant | Franse onderzeeërs, geen premierschap voor Wilders en opnieuw ‘bangalijst’ studentes

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week lezen we over de onderzeeërdeal met Frankrijk. Dat Wilders het Torentje aan zich voorbij laat gaan is ook nieuws in Europa. Evenals een seksistische lijst over vrouwelijke studentes in Utrecht.

3 min. leestijd

Nederland gaat in zee met de Fransen voor de bouw van meerdere nieuwe onderzeeërs die de huidige vloot moeten vervangen. Daarvoor wordt een Nederlandse offerte door Den Haag afgewezen. Ander nieuws uit Den Haag: Wilders zal het land niet regeren vanuit het Torentje. Verder kwam er een schokkende lijst naar buiten met denigrerende en seksistische opmerkingen over vrouwelijke leden van de studentenvereniging USC.

In zee met de Fransen

Het Franse staatsbedrijf Naval heeft een belangrijk contract binnengehaald in Den Haag voor de bouw van vier hypermoderne onderzeeërs, ter waarde van meer dan 4 miljard euro. Zo schrijft de Franse krant Le Monde deze week. Dit is opmerkelijk, want daarmee verkiest Nederland de Fransen boven het eigen Damen, dat samen met het Zweedse Saab samenwerkt en ook meedong naar de miljardenopdracht. Ook het Duitse Tyssenkrupp grijpt mis.

Het succes in Nederland komt op een cruciaal moment voor Naval Group, nadat het bedrijf in 2021 te maken kreeg met een verbroken contract in Australië. De beslissing leidde tot een diplomatieke crisis van ongekende proporties. Met Nederland als eerste buitenlandse klant is de opdracht dus een flinke opsteker.

Geen premier Wilders

Na maanden van doelloos onderhandelen is het hoge woord eruit: Wilders ziet af van het Torentje. Het besluit om het premierschap aan zich voorbij te laten gaan, leidt ook in het buitenland tot sensatie. In Duitsland bijvoorbeeld, waar bij de aankomende Europese verkiezingen ook een grote extreemrechtse overwinning wordt verwacht.

De krant Welt schrijft dat het besluit volgt op het feit dat de gesprekken met de andere mogelijke coalitiepartners maar niet wilden vlotten. Wilders verklaarde op X dat hij plaatsmaakt voor een rechtse coalitie gericht op minder immigratie en asiel. “De liefde voor mijn land is belangrijker dan mijn eigen positie”.

Bangalijst

Opnieuw dook er afgelopen week een ‘bangalijst’ op in Nederland. Online gaat de zogeheten ‘grietenpresentatie jaartje 23’, gemaakt door mannelijke studenten van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), hard rond en haalde ook het Belgische nieuws.

Deze PowerPointpresentatie bevatte seksistische beoordelingen van vrouwelijke leden, inclusief persoonlijke informatie zoals adres en telefoonnummer. Vrouwen worden met denigrerend commentaar beoordeeld op hun uiterlijk en neergezet als seksobjecten. De makers stelden ook een lijst op van zogenaamd niet-aantrekkelijke vrouwen, die ze ‘draken’ noemen en belachelijk maken om hun uiterlijk en gewicht.

Het UCS heeft de verantwoordelijken geschorst en een onderzoek ingesteld, terwijl ouders juridische stappen overwegen. Het ‘incident’ is het zoveelste op een ondertussen lange lijst van wangedrag jegens vrouwen binnen Nederlandse studentenverenigingen, waar nog veelal een seksistische cultuur heerst.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie