Nederland in de Europese krant | Formatieperikelen, niksen en vondelingenkamers

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week stond ons land in de Europese krant met Omtzigt die de formatietafel verliet. En ook met niksen en vondelingenkamers.

2 min. leestijd

In Europa wordt de Nederlandse kabinetsformatie op de voet gevolgd. Het was dan ook groot nieuws dat Omtzigt uit de gesprekken stapte. Ook het Nederlandse concept “niksen” wordt steeds hipper in het buitenland, al zijn Nederlanders niet per se de beste niksers ter wereld. Ten slotte stonden Amsterdam en Rotterdam in de Europese krant met twee vondelingenkamers die recent zijn geopend.   

Omtzigt uit zicht

In Nederland staan de coalitieonderhandelingen op het punt van mislukken, schrijft de Franse krant Le Monde, nadat Pieter Omtzigt (NSC) zich had teruggetrokken uit de gesprekken met de drie andere partijen PVV, VVD en BBB.

Al sinds het begin van de formatie staat deze onder grote druk. In een brief aan de leden van zijn partij gaf Omtzigt aan te vrezen voor de staat van de overheidsfinanciën, die worden verslechterd door PVV-plannen voor een lastenverlichting van 17 miljard euro, zonder dat daar besparingen tegenover staan.

Niksen

Na hectische formatiegesprekken, kijken de partijleiders hier vast naar uit: even lekker niksen op de bank. Volgens The Guardian een zeer Nederlands begrip, dat de afgelopen jaren plotseling heel hip is geworden.

Vergelijkbaar met het Deense hygge (gezelligheid) en het Zweedse fika (koffiepauze) is niksen in het buitenland een symbool geworden voor een typisch Nederlandse gewoonte: even doelloos nergens mee bezig zijn. Maar zijn we daar zelf eigenlijk wel zo goed in?

Volgens The Guardian eigenlijk niet. Nederlanders zijn namelijk behoorlijk calvinistisch ingesteld. Hard werken, niet zeuren en doorgaan worden er hier vanaf jongs af aan ingestampt. In een steeds individualistischer ingestelde maatschappij ligt er daarnaast steeds meer druk op juist bezig zijn. Zelfs wanneer je even niets doet, post je het op social media onder de hashtag #mentalhealth. Nederlanders zouden dus zelf wel eens iets meer echt mogen niksen, aldus de Britse krant.

Vondelingenkamers

In Amsterdam en Rotterdam zijn twee vondelingenkamers geopend in ziekenhuizen. Dit stelt moeders in staat om hun baby’s anoniem achter te laten op een veilige plek. Dit schrijft de Italiaanse versie van Euronews.

De kamers zijn opgezet door de stichting De Beschermde Wieg. Hoewel het illegaal is om een kind achter te laten in Nederland, heeft de regering vijf jaar geleden besloten deze kamers toe te staan om kinderen te beschermen. Sinds 2014 hebben meer dan tweeduizend vrouwen hulp gezocht bij de stichting.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie