Nederland in de Europese krant | Euthanasie, Kim Putters en vallende larven

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week lezen we over duo-euthanasie in ons land, de formatiegesprekken en een vi(e)s voorval op Schiphol.

2 min. leestijd

Het duo-heengaan van oud-premier Dries van Agt en zijn vrouw was deze week groot in het nieuws, ook buiten Nederland. Ook de stroef lopende kabinetsformatie, waarvoor deze week Kim Putters werd aangewezen als nieuwe formateur, haalde het Belgische nieuws. Als laatste was er nog een opmerkelijk voorval op een Delta-vlucht dat vertrok uit Amsterdam.

Duo-euthanasie

Het overlijden van voormalig Nederlands premier Dries van Agt, in gezelschap van zijn vrouw Eugenie, roept in het buitenland veel vragen op. Zo ook in Frankrijk, waar veel media – waaronder Actu.fr – over het overlijden van het paar schreven.

In Frankrijk is elke vorm van euthanasie verboden en blijft het een gevoelig onderwerp. Wel wordt er al enige tijd gesproken over wetgeving op dit gebied en wordt dit jaar verwacht.

Formatie

De Nederlandse regeringsvorming verloopt traag en is in een impasse beland nadat de partij van Omtzigt NSC zich heeft teruggetrokken uit de formatiegesprekken. Kim Putters, een echte “polderjongen” en lid van de PvdA, is daarop benoemd tot informateur om de onderhandelingen nieuw leven in te blazen. Dit schrijft de Belgische krant De Standaard.

Als voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau staat Putters – zelf afkomstig uit een schippersfamilie – bekend om zijn focus op de behoeften van de gewone burger. Hij gaat nu een tussenfase van vier weken in om de verschillende partijen weer aan tafel te krijgen. Eventueel met een minderheids- of extraparlementair kabinet als uitkomst.

Putters zal eerst met experts in staatsvorming en staatsrecht overleggen. Pas over twee weken zal hij alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer ontmoeten.

Madenmisère

Een Delta-vlucht van Amsterdam naar Detroit nam een bizarre wending toen maden uit een bagagevak op passagiers begonnen te vallen. Het incident, zo schrijft de Britse krant The Guardian, werd veroorzaakt door een passagier die een rottende vis in zijn handbagage had meegebracht. De maden ontsnapten tijdens de vlucht uit de bagage en vonden hun weg naar de hoofden van een aantal medepassagiers.

Een Nederlandse aanwezige getuigde dat hij minstens een dozijn maden op een vrouw zag vallen, wat begrijpelijkerwijs voor afschuw zorgde. De vlucht keerde terug naar Amsterdam, waar Delta excuses aanbood aan de passagiers en het vliegtuig werd schoongemaakt voordat het weer in dienst werd genomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie