Nederland in de Europese krant | Cocaïnevangst, steun voor Wilders en blauwe envelop voor de koning

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week bleek dat Nederland en België samen een recordhoeveelheid cocaïne in beslag hebben genomen. Ook kwam er steun voor Wilders uit onverwachte hoek en werd er gepraat over een blauwe envelop voor de koning.

3 min. leestijd
Pile of newspapers on white background

In het Duitse nieuws werd deze week de samenwerking tussen buurlanden Nederland en België in de strijd tegen drugssmokkel bejubeld. In de Franse krant werden de conclusies van de Nederlandse staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 besproken, die goed aansluiten bij Wilders’ anti-immigratiestandpunten. Verder zet de stemming in de Tweede Kamer over het belasten van het koningshuis ook de Belgen aan het denken.

Recordvangst cocaïne

Vorig jaar namen Belgische en Nederlandse rechercheurs een recordhoeveelheid van bijna 180 ton cocaïne in beslag. Dit is de uitkomst van een intensievere samenwerking in de strijd tegen drugssmokkel tussen onze twee buurlanden, schrijft de Duitse krant Welt.

De havens van Rotterdam en Antwerpen zijn de toegangspoorten voor de meeste drugs en andere schimmige goederen die Europa binnenkomen. Door het versterken van de veiligheidsmaatregelen op deze plekken lukte het om meer smokkelwaar te onderscheppen.

Echter, drugshandelaren zijn inventieve lui en verschuiven hun handel steeds meer naar kleinere havens, aldus de krant. Hoe dan ook, de samenwerking loont en zal voorlopig zeker niet worden gestaakt.

Immigratiebeperkingen

PVV-leider Geert Wilders krijgt onverwachte steun van een rapport dat pleit voor beperking van immigratie, schrijft de Franse krant Le Monde.

In 2022 wees de Tweede Kamer een commissie aan die de demografische ontwikkelingen moest gaan onderzoeken. Deze commissie kwam afgelopen week met een rapport waarin het stelt dat ons land, met de huidige migratietrend, tegen 2050 tot 23 miljoen inwoners zou kunnen groeien, met 45% van de bevolking van buitenlandse afkomst.

Experts waarschuwen voor problemen zoals te weinig voorzieningen en sociale spanningen, wanneer het aantal inwoners niet beperkt wordt tot 19 of 20 miljoen. De commissie adviseert daarom dat de bevolkingsgroei beperkt moet worden door strengere immigratiecontroles, selectie van buitenlandse arbeidskrachten en het beperken van gezinshereniging.

Blauw bloed belast

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet er wel wat in om het koningshuis belasting te laten betalen, bleek tijdens een stemming deze week. Voor het eerst in onze parlementaire geschiedenis is de blauwe envelop een stukje dichterbij de deurmat van paleis Huis ten Bosch.

Toen dit nieuws onze zuiderburen bereikte, werd er gelijk gespeculeerd over wat dit voor de Belgische monarchie zou kunnen betekenen. Die kost per inwoner namelijk meer dan de Nederlandse, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Het totaalbedrag dat Nederland uitgeeft aan haar monarchie mag dan hoger liggen, de kosten per inwoner zijn lager. Waar de Belg 3,7 euro betaalt, kosten de Oranjes de Nederlander ‘maar’ 3,1 euro per persoon, per jaar.

Vanwege de grote verschillen in regels en kostenposten blijft het vergelijken van de Nederlandse en Belgische koningshuizen een ingewikkelde bezigheid. Duidelijk is wel dat als de Oranjes belasting moeten gaan betalen, ze dit in hun portemonnee zullen voelen. Koning Filip zal de ontwikkelingen in Nederland dan ook vast goed in de smiezen houden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie