Nederland in de Europese krant: bijltjesdag en belastingparadijs

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week: het Nederlandse bedrijfsleven is niet meer wat het geweest is, een nieuw onderzoek naar belastingparadijzen en een Duitse vooruitblik op Prinsjesdag.

2 min. leestijd

Bijltjesdag

Het was een roerige week in het Nederlandse bedrijfsleven, is de Standaard opgevallen. Donderdag moesten maar liefst twee ceo’s van grote Nederlandse bedrijven baan ruimen, schrijft de krant. Shell en Schiphol krijgen een andere kapitein aan het roer. Een paar weken geleden vertrok de ceo van Philips al, schrijft de Standaard. En dan was er nog Jumbo-topman Frits van Eerd die ‘het bed in zijn riante villa ruilen voor een brits in de bajes.’ Het Nederlandse bedrijfsleven was lang een ’toonbeeld van goed bestuur en doortastend en vooruitziend leiderschap,’ aldus de krant. ‘Tijd om dat beeld enigszins bij te stellen.’

Belastingparadijs

Dat Nederland een goede bestemming is voor bedrijven die liever niet al te veel belasting betalen, was al wel bekend. El País schrijft over een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat de EU-landen Nederland, Ierland, Luxemburg, België en Malta samen goed zijn goed voor bijna 40% van de wereldwijde belastingontwijking. De Europese Unie heeft een lijst met belastingparadijzen, maar daar staat geen enkel EU-land op. De onderzoekers hebben die lijst herzien en zijn tot de conclusie gekomen dat Nederland wel degelijk een notering verdient, net als België, Ierland en Luxemburg.

Energieschulden

De Nederlandse overheid wil burgers met energieschulden uit de brand helpen, is op euractiv.de te lezen. Volgens de niederländische Rundfunk NOS wordt het plan dit jaar nog in werking gesteld. Het kabinet gaat waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s in het plan te stoppen, maar heeft nog niet verteld waar dat geld vandaan komt. Het plan wordt toegelicht op Prinsjesdag, schrijft Euractiv.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie