Nederland in de Europese krant | Baudet geslagen, Koningspaar lastig gevallen en sekswerkers demonstreren

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze keer langs de drukker: Thierry Baudet geslagen met paraplu, koningspaar wordt lastiggevallen in Zuid-Afrika en sekswerkers demonstreren in Amsterdam.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De buitenlandse kranten verliezen Nederland ook deze week weer niet uit het oog. In België bereikt Thierry Baudet de ‘headlines’ omdat hij bij de universiteit een klap kreeg met een paraplu. Ook het koningspaar is terug te vinden in de buitenlandse kranten. Deze keer vanwege de demonstratie in Zuid-Afrika toen ze een museum bezochten. In het Verenigd Koninkrijk werd geschreven over de demonstratie van sekswerkers in Amsterdam.

Baudet krijgt klap met paraplu in Gent

Vorige week stond FvD-voorman Thierry Baudet al in de Belgische kranten omdat de Universiteit Gent niet wilde dat hij naar een evenement zou komen dat door een studentenvereniging op de universiteit georganiseerd werd. Deze week lezen we in de Belgische krant De Standaard opnieuw over Baudet, vanwege de klap die hij op zijn hoofd kreeg met een paraplu.

Net voor de aanvang van de lezing, toen Baudet het gebouw binnenliep, sloeg een in het zwart geklede man Baudet hard op het hoofd. De man is opgepakt door de Belgische politie, maar inmiddels weer op vrije voeten. Hij wordt wel vervolgd voor de aanval.

Premier Rutte geageerde tijdens de Europese top al op het voorval. “Het is onacceptabel. Je blijft af van politici”, zei hij.

Het koningspaar in Zuid-Afrika

De Duitse krant Der Spiegel schrijft over de demonstranten die Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima lastigvielen tijdens hun bezoek aan een slavernijgeschiedenismuseum in Zuid-Afrika.

Het ging de demonstranten om koloniale roofgoederen. Europese landen hebben in de tijd van de koloniën veel cultureel erfgoed mee teruggenomen naar eigen land. Inmiddels stellen musea die stukken ten toon, maar de landen waar de museumstukken vandaan komen willen ze terug.

Ongeveer honderd mensen hadden zich verzameld voor het museum om op te roepen voor compensatie voor het slavernijverleden en de teruggave van cultureel erfgoed. “Jullie stelen onze cultuur” en “Wij willen compensatie”, riepen ze.

Sexwerkersprotest

En in het Verenigd Koninkrijk wisten de sekswerkers die in Amsterdam protesteerden tegen de verplaatsing van de Wallen naar een erotisch centrum buiten de stad de ‘headlines’ te bereiken. ‘Amsterdam sex workers protest against plan to move red light district’, kopte The Guardian.

De krant schrijft over de tientallen mensen die gemaskerd en met borden de straat op gingen om te strijden voor ‘de ziel van de stad’.

Leuk detail: Het Europees Medicijn Agentschap (EMA), dat controleert of medicijnen op de Europese markt uitgebracht mogen worden, is ook in de discussie terecht gekomen. Een van de mogelijke nieuwe locaties ligt naast het hoofdkwartier van het EMA. Het agentschap maakte onlangs nog bezwaar bij de gemeente Amsterdam.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie