De Nederlandse verkiezingen blijven de buitenlandse kranten in hun greep houden. Na de overwinning van Geert Wilders en de PVV vraagt de Britse krant The Guardian zich af waarom Europese jongeren zo rechts stemmen?
De krant spreekt met de 24-jarige Gerald uit Volendam. “Ik wil niet meer bij mijn ouders wonen”, zegt hij. “Ik wil mijn eigen huis en mijn eigen gezin.” Volgens Gerald is Wilders het antwoord op de huizencrisis en gaat hij de zorg verbeteren. Dat zijn voor hem de belangrijkste punten.
De krant maakt een vergelijking. In Frankrijk wist de extreem-rechtse Marine Le Pen 39 procent van de stemmen te winnen van jongeren tussen de 18 en 24 jaar. En in Italië stemde 22 procent van de mensen onder de 35 op Giorgia Meloni’s partij Broeders van Italië.
Gejuich in Rusland
De Belgische krant De Morgen richt zich op de positieve uitspraken van Wilders over Russische president Poetin. “Ook in Moskou ging de vlag uit toen bekend werd dat de radicaal-rechtse partij (PVV) de grootste was geworden”, schrijft de krant.
Staatszender Rossiya 1 presenteerde de overwinning van Wilders als een zege voor Rusland. “Wilders heeft gezegd dat hij voor onmiddellijke onderhandelingen is (met Oekraïne) en dat hij wil dat alle Oekraïense vluchtelingen Nederland verlaten”, vertelde de presentatrice.
De krant zet er wel kanttekeningen bij. Wilders heeft van begin af aan de Russische invasie van Oekraïne veroordeeld. Los daarvan wil Wilders geen wapens en geld meer leveren aan het belegerde land.
Rutte onder vuur
En dan is er nog de discussie over of demissionair premier Mark Rutte NAVO-baas moet worden. Rutte gaf onlangs aan wel iets te zien in de functie van Secretaris Generaal van de NAVO, maar hij heeft concurrentie uit landen die veel meer uitgeven aan defensie dan Nederland. De Europese krant Politico schrijft er over.
Zo is er Krišjānis Kariņš uit Letland. Ooit premier, nu minister van Buitenlandse Zaken. Hij ziet de baan ook wel zitten en vind het ongepast dat een leider uit een land dat consequent te weinig aan defensie uitgeeft NAVO-baas zou worden. Leden van de NAVO horen minimaal 2 procent van hun bruto binnenlands product uit te geven aan defensie. Nederland zit daar onder.
Of de Let kans maakt moet nog blijken. Letland is een van de Baltische staten en grenst aan Rusland. Een Let als NAVO-baas kan door Rusland gezien worden als een provocatie.