Het nieuwe jaar is net begonnen en Nederland krijgt alweer veel aandacht in de Europese krant: In het Verenigd Koninkrijk gaat het over Nederlandse bloemen en de Brexit. En in België over de uitspraak van een Nederlandse rechter om een asielzoeker niet naar België te sturen. Duitsland schrijft over het Nederlandse bedrijf ASML dat van de VS geen chips meer mag sturen naar China.
Nederlandse bloemen naar Verenigd Koninkrijk
Nederlandse bloementelers roepen de regering van het Verenigd Koninkrijk op te wachten met grenscontroles voor planten en voedsel. Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie worden steeds meer producten op de grens gecontroleerd. Vanaf 31 januari gebeurt dat ook met bloemen uit Nederland en dat kan de Nederlandse bloementelers gaan raken in de omzet. De Britse krant The Guardian schrijft erover.
Vooral rond Valentijnsdag en Moederdag verwachten de Nederlandse telers problemen: dan worden veel Nederlandse bloemen in het Verenigd Koninkrijk verkocht. Nu er vanaf 31 januari fysieke controles moeten plaatsvinden op de grens is er een kans dat de Nederlandse bloemen achter in vrachtwagens verwelken. Voorheen werden de bloemen op locatie gecontroleerd waardoor het transport zonder vertraging plaats kon vinden. De Nederlandse telers hopen dat het VK tot september 2025 wacht met de extra controles.
België geen betrouwbare partner
En in België aandacht voor een Nigeriaanse asielzoeker in Nederland. De man moet van Nederland terug naar België of Frankrijk. Volgens Europese regels moeten asielzoekers hun asiel aanvragen in het land waar ze als eerste aankwamen. Toch heeft een Nederlandse rechter bepaald dat de man niet naar België gestuurd mag worden. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard.
De Nigeriaanse asielzoeker loopt volgens de Nederlandse rechter een reëel risico dat hij in België niet de juiste opvang kan krijgen. Hoewel de Belgische wet voorschrijft dat vluchtelingen bed, bad en brood moeten krijgen, komt de Belgische regering die belofte niet na. In Brussel slapen asielzoekers al drie jaar lang op straat door een tekort aan opvangplaatsen. Het gaat vooral om alleenstaande asielzoekers. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor geeft namelijk voorrang aan gezinnen met kinderen.
In februari 2023 deed een Nederlandse rechter al een soortgelijke uitspraak. Een Chinese man mocht toen niet terug gestuurd worden naar België omdat ook hij weinig kans maakte op een opvangplek.
ASML onder druk
De Duitse krant Die Welt schrijft over de Nederlandse microchipproducent ASML. Het bedrijf komt onder steeds meer geopolitieke druk te staan. De Amerikaanse regering drong er bij Nederland op aan om leveringen van ASML aan China te stoppen. Amerika en China zijn in een conflict verwikkeld geraakt, nadat de Chinese regering hintte op een invasie van Taiwan. Taiwan wordt door het westen gezien als een onafhankelijk land, terwijl China het eiland ziet als een afvallige provincie.
De chips die ASML produceert gaan de hele wereld over en zijn ook voor China erg belangrijk. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van telefoons, maar kunnen ook voor militaire doeleinden gebruikt worden. De VS hoopt druk uit te oefenen op China door de export van microchips naar China aan banden te leggen.