Groot nieuws in België. Een Belgisch bedrijf neemt RTL over. Ze hopen daarmee een grotere speler te worden in de media wereld. In het Verenigd Koninkrijk aandacht voor Nederlandse testen met legale wiet. En in Duitsland wordt er gekeken naar het Nederlandse dieet. De vleeseter moet zich aanpassen om het milieu van dienst te zijn.
RTL in handen van Belgen
De Belgische krant De Standaard schrijft over ‘een oude droom’. Het Belgische bedrijf DPG Media neemt RTL Nederland over. Daar legt het mediabedrijf 1,1 miljard euro voor neer. Voormalig CEO van DPG Media, Christian Van Thillo, wilde al vele jaren geleden het Nederlandse bedrijf overnemen, schrijft de krant.
De overname van RTL zou DPG Media een grote speler maken op het wereldtoneel,’Een echte powerhouse’. Het bedrijf zou daarmee kunnen concurreren met het Amerikaanse HBO. Een mediabedrijf dat bekend staat om haar series zoals Game of Thrones of The Last of US. De naam RTL zal na de overname wel gewoon blijven bestaan.
Legale wiet
En in het Verenigd Koninkrijk schrijft The Guardian over de Nederlandse experimenten voor het legaliseren van wiet. De krant legt het aan haar lezers uit: Wiet op zak hebben is in principe niet toegestaan in Nederland. Toch worden kleine hoeveelheden voor eigen gebruik gedoogd. Het is gecompliceerder voor coffeeshops en wiettelers. Grote hoeveelheden wiet produceren is niet toegestaan en het leidt tot een grijs gebied voor coffeeshophouders. Door de gedoogregels zijn coffeeshophouders gedwongen zaken te doen met de onderwereld.
Het experiment, dat onder andere in Breda plaatsvindt, moet uitwijzen of soepelere regels over de productie van wiet coffeeshophouders kunnen helpen de contacten met de onderwereld te verbreken.
Nederlands dieet
In Duitsland aandacht voor de Nederlandse vleeseter. De krant Der Spiegel stuitte op onderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur, Milieu en Voedselkwaliteit. Nederlandse zouden op dit moment 60 procent van hun eiwitten binnenkrijgen door dierlijke producten te eten. Slechts 40 procent komt van planten. Volgens het onderzoek moet dat anders.
Minder dierlijke eiwitten eten betekent een lagere impact op het milieu. Als de verhouding omgedraaid zou worden, dus 40 procent dierlijke eiwitten en 60 procent plantaardig, zou de impact van de voedselindustrie op het milieu al 25 procent verminderd worden. Daarnaast is minder vlees eten beter voor de gezondheid.
Wilders in de Wall Street Journal
Tot slot: ook in Amerika begint door te dringen dat er een nieuwe regering aan zit te komen in Nederland. Over de achtergrond van de verkiezingswinst van Geert Wilders, zijn compromisbereidheid, gelijkenissen met Trump en wat er zou veranderen aan de Nederlandse opstelling op onderwerpen als defensie, Oekraïne en migratie lezen de Amerikanen dit uitgebreide opiniestuk in de Wall Street Journal.