Nederland houdt bij verkiezing EIB-voorzitter rekening met Oekraïne

De EU-ministers van Financiën buigen zich volgende maand over de aanstelling van de nieuwe voorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB).

2 min. leestijd
Foto: Eurocommissaris Vestager (bron: Council Multimedia)

Alleen in 2022 al pompte de Europese Investeringsbank (EIB) 65 miljard euro in de economie. Wanneer een project een positieve impact heeft op de samenleving, maar bij de bank niet op voldoende financiering kan rekenen, springt de EIB in de bres met gunstige leningen. Denk daarbij aan projecten die klimaatverandering tegengaan of innovatie stimuleren. 

Topbaan

Voorzitter zijn van de EIB is dus een topbaan. En nu de huidige voorzitter Werner Hoyer in januari afzwaait, ligt die topbaan voor het grijpen. In aanloop naar de Europese verkiezingen is dit één van de vele belangrijke functies die de komende maanden verdeeld moeten worden.

Officieel zijn er vijf kandidaten in de running. Maar het lijkt zo goed als zeker dat de baan naar Margrethe Vestager of naar Nadia Calviño gaat. De Deense Vestager is de huidige Eurocommissaris voor Mededinging. Zij is vooral bekend vanwege haar strijd tegen de marktmacht van grote techbedrijven als Google en Amazon. Calviño is de huidige Spaanse minister van Economie. Dat is in haar voordeel omdat het haar collega’s zijn, de EU-ministers van Financiën, die over de benoeming zullen stemmen.

Oekraïne

Ook voor Nederland zou het om één van deze twee vrouwen gaan. Maar wie de voorkeur geniet binnen het kabinet, is nog niet duidelijk. Voor Nederland zijn vooral de plannen van de nieuwe voorzitter met betrekking tot Oekraïne erg belangrijk. De EIB speelt een belangrijke rol in de wederopbouw van het land. 

In september zitten de EU-ministers van Financiën samen in het Spaanse Santiago de Compostela. Een gekwalificeerde meerderheid onder de lidstaten (dit is 55 procent, die 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigt) moet de nieuwe kandidaat steunen. De raad van bestuur van de EIB kan de kandidaat in oktober dan officieel goedkeuren. Maar of de ministers in september de knoop ook al zullen doorhakken, is nog niet zeker. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie