Slechts 1% van de beschermde wateren in Nederland voldoet aan de Europese eisen voor de waterkwaliteit. Reden voor Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Fahid Minhas (VVD) om het hoofd te buigen over de kwestie. Dat resulteerde in een aantal vragen aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Schoon water is in Nederland nog ver weg, is de boodschap. Wat heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat daarop te zeggen?
Aan de bel trekken
Nederland gaat de Europese doelen voor het beschermen van de waterkwaliteit, die vastgelegd zijn voor binnen vijf jaar, waarschijnlijk niet halen, aldus Harbers aan de Kamer. Naast boetes uit Brussel komt dit probleem vooral op het bord van de boeren die niet alleen kampen met stikstofproblemen maar nu ook maatregelen rond de slechte waterkwaliteit kunnen verwachten. Dat werd eerder al aangestipt door minister Staghouwer van Landbouw en Van der Wal (Natuur).
Vervuiling
Het water in Nederland is enorm vervuild en dat heeft niet alleen gevolgen voor het milieu maar ook voor de gezondheid van mens en dier. Een slechte waterkwaliteit heeft invloed op de landbouw, mensen die verkoeling zoeken tijdens de zomer en bedrijven die in ons drinkwater voorzien. Zo is het lastiger om viezer water betaalbaar om te zetten naar veilig kraanwater.
Die vervuiling heeft verschillende redenen zoals bestrijdingsmiddelen die in de landbouw gebruikt worden en zo in de grond en vervolgens het water terecht komen. Maar ook door rioolwater dat in oppervlaktewater terecht komt, ontstaan problemen. Harbers geeft aan dat het ministerie op de hoogte is van de knelpunten voor de waterkwaliteit in Nederland: “Industrie, landbouw, natuur en verstedelijking hebben invloed op de staat van grond- en oppervlaktewater. De invloed van deze drukfactoren is voldoende in beeld.” Milieuorganisatie Natuur & Milieu stelt dat de overheid nog niet genoeg doet om het water in Nederland te beschermen tegen vervuiling en roept al langer om verandering.