Nederland flirt voorzichtig met voorzitter Frankrijk

4 min. leestijd

Nederland kijkt uit naar de samenwerking met Frankrijk tijdens het Franse voorzitterschap van de Europese Raad. Dat zei Roelien Kamminga (VVD) tijdens een digitaal gesprek met de Franse ambassadeur Luis Vassy. Vanochtend spraken Nederlandse Kamerleden met de ambassadeur over de ambitieuze Franse agenda voor de komende zes maanden. Als voorzitter kan Frankrijk de ruggensteun van Nederland goed gebruiken om de grote onderwerpen door de vergaderingen te loodsen.

Complimenten

De complimenten en positieve woorden over elkanders beleid vlogen dan ook heen en weer tijdens het videogesprek. Nederland feliciteerde de Fransen meermaals met hun voorzitterschap en wensten hen veel succes.

De ambassadeur trapte af met een charmeoffensief door eerst in het Nederlands het gesprek te openen. Hij schakelde al snel over op het Engels om Nederland te feliciteren met het nieuwe regeerakkoord. Vassy was verheugd met het feit dat Nederland meer geld vrijmaakt voor Defensie.

Frankrijk is naarstig op zoek naar landen die hun agenda willen steunen. De Franse president Macron wil in april herkozen worden en campagne voeren met een grotendeels Europees verkiezingsprogramma. Er staat daarom een ambitieuze agenda op het programma waar Macron goede sier mee wil maken. Zo willen ze de Europese defensiemacht uitbreiden.

Kernenergie

Ook de Nederlandse investeringen in het energiebeleid stemden hem tevreden. Hij hoopt met Nederland samen te werken op het ‘Fit for 55’ klimaatplan van de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. Kamerlid Laurens Dassen (Volt) wilde meer weten over de Franse kijk op energie. Hij vroeg zich af waarom we nog steeds deels afhankelijk zijn van gas en daardoor van Rusland. Frankrijk zal inzetten op kernenergie en is daarom blij met de groene status die deze vorm van energie opwekken krijgt, aldus de ambassadeur. Daarnaast verwelkomen zij nog steeds verschillende vormen van energie, waaronder gas. “We moeten niet van de ene afhankelijkheid in de andere terecht komen.”

Over de handhaving van de ‘rechtsstaat’ in Hongarije en Polen waren Nederland en Frankrijk het ook redelijk eens. Kamerlid Kati Piri (PvdA) wilde weten wat Frankrijk zal doen als de eurosceptische premier Orbán van Hongarije opnieuw de verkiezingen wint. Als Hongarije de regels blijft schenden zal Frankrijk de Europese Commissie steunen in het opstarten van artikel 7. Dit artikel voorziet in de ‘schorsing’ van de rechten van een lidstaat die het al te bont maakt – een soort pauzeknop.

Meningsverschillen

Er kwamen ook onderwerpen aan bod waarover de twee landen mogelijk nog in een discussie terecht komen, zoals migratie. Kati Piri (PvdA)vroeg of Frankrijk stappen gaat ondernemen om de opvang en verdeling van migranten te regelen. Daarbij uitte ze haar persoonlijke angst dat de Schengen-hervormingen het asielrecht verder inperken.

Migratie

De ambassadeur bevestigde dat het belang van het migratiepakket hoog op de agenda staat en politiek gevoelig ligt. “Landen die niet aan de grenzen van de Unie liggen moeten solidair zijn met de landen aan de grens die regelmatig met vluchtelingen te maken krijgen. Het gaat om solidariteit.” Als het aan de Fransen ligt komt er een instantie die het Schengenverdrag in de praktijk gaat regelen. Deze instantie zal zich ook bezig houden met de verdeling van vluchtelingen over alle landen.

Begroting

De euro en de Europese begroting kwamen maar kort aanbod. Mogelijk door de meningsverschillen die hier kunnen ontstaan. Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt raakte even aan dit onderwerp en vroeg hoe Frankrijk de toekomst van de euro ziet. Wat denken zij over de schuldenberg die begint op te lopen?

De ambassadeur antwoordde met een diplomatiek antwoord. “Frankrijk gelooft in het nut van investeren op dit moment.” Het land liet al eerder merken dat ze dit het liefst doen via Europese leningen. Ze zijn ook voor een grotere Europese begroting. Landen mogen investeren ook al neemt dan de schuld toe. Nederland houdt van oudsher liever de hand op de knip. Het is dus afwachten of Frankrijk bij Nederland de nodige steun voor haar begrotingsplannen zal vinden.

Meer over de Franse agenda:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie