Nederland financierde ngo die nu onderzocht wordt vanwege corruptie

Niet alleen mensen worden onderzocht in het Brusselse corruptieschandaal, maar ook organisaties. Eén daarvan heeft ooit geld gekregen van de Nederlandse regering.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

De mensenrechtenorganisatie ‘No Peace Without Justice’ die onderzocht wordt in verband met het corruptieschandaal rond het Europees Parlement, is mede door Nederland gefinancierd. Dat meldt het NRC.

Meerdere mensen in het Europees Parlement worden ervan verdacht omgekocht te zijn door Qatar. In ruil voor geld moesten ze Qatar in een gunstiger daglicht stellen. Oud-vicevoorzitter van het Europees Parlement, Eva Kaili, zit inmiddels in de gevangenis. Ook haar partner, Francesco Giorgi, en oud-Europarlementariër Antonio Panzeri zijn opgepakt op verdenking van corruptie.

Mensenrechtenorganisaties

Maar behalve politici worden ook een aantal mensenrechtenorganisaties onderzocht. Zo ook ‘No Peace Without Justice’. De directeur kwam onlangs vrij, na drie maanden voorarrest. Ook werd het hoofdkwartier van de organisatie in Rome doorzocht.

Een deel van haar budget kreeg de organisatie dus van Nederland. Vorig jaar ging een half miljoen euro naar een onbekend Afghaans project. Volgens de organisatie zelf zou het gaan om subsidie ter ondersteuning van mensenrechtenadvocaten en leiders van het maatschappelijk middenveld in Afghanistan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil tegen NRC niets kwijt over het project. Dit zou personen in Afghanistan in een kwetsbare situatie kunnen brengen, volgens het ministerie.

Activiteiten

De ngo organiseerde de afgelopen jaren meerdere activiteiten samen met de organisatie van verdachte Panzeri. Zo was er een hoorzitting over de mensenrechtensituatie op het Arabisch Schiereiland.

Later reisde de directeur van de organisatie naar Doha, de hoofdstad van Qatar, om deel te nemen aan een door Panzeri georganiseerde conferentie. Hij zou daar Qatar de hemel in geprezen hebben vanwege de goede mensenrechtensituatie. Ook noemde hij een lokale mensenrechtenorganisatie die fungeert als verlengstuk van de regering, “de enige organisatie die echt onafhankelijk zou zijn”.

Steun gestopt

De steun aan de organisatie is inmiddels gestopt. Dat gebeurde toen de organisatie opdook in het Brusselse omkoopschandaal.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie