Nederland doet mee aan grootste NAVO-luchtmachtoefening ooit

2 min. leestijd

De grootste NAVO-luchtmachtoefening is deze week van start gegaan: ‘Air Defender 23’. Twee weken lang oefenen 25 landen door heel Europa in een fictioneel scenario waarin verzonnen landen Duitsland aanvallen. Het is een enorme klus: 10.000 militairen en 250 vliegtuigen van de NAVO en Japan laten samenwerken. Tegelijkertijd is een succesvolle oefening een boodschap aan Rusland. Het laat zien waar de NAVO toe in staat is.

In de oefening vallen de fictieve oostelijke landen Murinus, Plumbeus, Griseus en Cinereus het NAVO-land Duitsland binnen. Gevechtsvliegtuigen ondersteunen de vijandelijke soldaten. De luchtmachten van de deelnemende landen reageren op de aanval. Dat doen ze met gesimuleerde gevechten in de lucht. Daarbij worden bijvoorbeeld delen van het Duitse luchtruim afgesloten voor vliegverkeer. Maar ook op de grond, in de hoofdkwartieren van de NAVO, is het aan commandanten en strategen om samen te werken en alles in goede banen te leiden.

Nederland

Ook Nederland doet mee aan de oefening. Op de Nederlandse vliegbasis Volkel landen gevechtsvliegtuigen en stijgen ze weer op. En boven de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden vinden oefeningen plaats. In totaal doet Nederland mee met acht gevechtsvliegtuigen. Vier F-35’s en vier F-16’s. De recenter ontwikkelde F-35’s kunnen radarsystemen erg goed ontwijken. Daardoor kunnen ze vaak ongezien, in dit geval fictieve, vijandelijke doelen aanvallen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie