NAVO-leiders: ‘Steun aan Oekraïne gaat onverminderd door’

Budgetproblemen, intern gekibbel en het geweld in Israël zorgen voor onrust. Kan en wil het Westen Oekraïne nog wel blijven steunen? Ja, is het antwoord van NAVO-leiders op de top in Brussel.

3 min. leestijd
(Bron foto: NAVO)

De gewelddadigheden in Israël vormen geen bedreiging voor de NAVO-steun aan Oekraïne. Dat is de boodschap waarmee wereldleiders en ook onze minister van Defensie Kajsa Ollongren donderdag de NAVO-top in Brussel ingingen. Hoewel de EU steeds meer moeite heeft het geld op te hoesten en ook de Verenigde Staten krap bij kas zit, hoeft de Oekraïense president Zelensky zich geen zorgen te maken.

Het is de eerste keer dat Zelensky een NAVO-top als deze bijwoonde. De afgelopen tijd heeft zijn land het moeilijk gehad. Rusland, dat Oekraïne in februari vorig jaar binnenviel, lijkt nog lang niet klaar te zijn. Sterker nog, Rusland vuurt in toenemende mate raketten af op Oekraïense steden en infrastructuur. En het maakt zich nu ook op voor een eigen offensief in het oosten van het belegerde land. Tegelijkertijd is het tegenoffensief van Oekraïne in het zuiden tot stilstand gekomen.

Onverminderde steun

Reden voor NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en minister Ollongren om nogmaals hun steun voor Oekraïne uit te spreken. “Het is belangrijk dat we vandaag onze steun aan Oekraïne opnieuw bevestigen”, zei Ollongren voorafgaand aan de vergadering. “De oorlog in Oekraïne is niet zomaar een regionaal conflict. Het is onze verantwoordelijkheid om Oekraïne bij te staan.” Daarbij benadrukt ze dat Oekraïne ons nodig heeft voor militaire trainingen en het leveren van munitie.

Winterkou

Stoltenberg gaf aan onder de indruk te zijn van de strijdbaarheid van Oekraïense troepen en het leiderschap van Zelensky. Voor de vergadering begon, spraken ze samen de media toe. “We moeten steun blijven leveren aan Oekraïne”, zei Stoltenberg. Steun die ook echt nodig is, benadrukte Zelensky. “We staan de komende winter voor een grote uitdaging”, zei hij. “We zijn ons aan het voorbereiden, maar hebben echt hulp nodig”.

Oorlog voeren in de winter is erg moeilijk. Troepen aan de frontlinie hebben de juiste kleding en apparatuur, zoals verwarmingstoestellen, nodig om de koude te trotseren. Tegelijkertijd wordt troepen manoeuvreren een behoorlijke opgave omdat voertuigen door de sneeuw en de natte grond vaak vast komen te zitten.

Hamas

Oekraïne is bang dat Hamas’ terroristische aanval de aandacht afleidt van de steun die Oekraïne nodig heeft. Terreurorganisatie Hamas vuurde duizenden raketten af, viel grensposten bij Gaza aan en heeft inmiddels een groot aantal Israëlische doden op de kerfstok.

Westerse landen ondernamen meteen actie met steunbetuigingen en beloftes van militaire steun voor Israël, maar ook het stopzetten van financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit. Toch betekent dit niet dat de steun aan Oekraïne niet onverminderd doorgaat, zeggen de leiders op de NAVO-top.

Steunbetuigingen

Andersom geldt hetzelfde. “Dat het tijdens de NAVO-top vandaag over Oekraïne gaat, betekent echter niet dat de NAVO het conflict in Israël de rug toekeert”, benadrukte minister Ollongren woensdag. Nederland zet nog steeds in op het leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen. Ollongren ging ook deze top in gesprek met andere landen die F-16’s willen leveren. Denk aan Denemarken.

Ook Zelensky betuigde steun aan Israël. Hij herinnert zich nog de eerste dagen van de Russische invasie van zijn eigen land. “Eerst kwamen er raketten, daarna het Russische leger”, zegt hij. De steun van andere landen heeft hem en zijn landgenoten ontzettend geholpen. Hij roept NAVO-leiders op om hetzelfde te doen voor Israël. “Die steun redt niet alleen je eigen land, maar ook mensenlevens”, aldus Zelensky.

Wat betekent het Europese beleid op de oorlog in Oekraïne voor Nederland? Iedere twee weken krijg je een update van de ontwikkelingen in de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie van Yves Lacroix.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie