Nationalistische Finnenpartij wil bij dezelfde Europese groep als JA21 en SGP

De conservatieven in het Europees Parlement zijn twee leden rijker geworden. De Finnenpartij gaat weg bij de nationalisten omdat ze te nauwe banden onderhouden met Rusland. In Finland maak je daar geen vrienden mee.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

De nationalistische Finnenpartij uit Finland gaat weg bij de nationalistische fractie in het Europees Parlement Identiteit en Democratie (ID) en wil zich bij de conservatieve fractie ECR voegen. Daar zitten ook Europarlementariërs van JA21 en de SGP in. Die overstap heeft te maken met de soms pro-Russische houding van leden van het ID. De wissel levert het ECR twee zetels extra op.

Ondanks het feit dat veel rechtse partijen flirten met Poetins Rusland is dat bij de Finnen anders. Van links tot rechts spreken partijen zich daar uit tegen hun oostelijke buur. De partij van de Franse politica Marine Le Pen, tot 2022 voorzitter van het radicaal-rechtse Rassemblement, zit bijvoorbeeld bij ID. Ze wordt ervan beschuldigd nauwe banden te hebben met Poetin. Die banden zijn de reden waarom de Finnenpartij wil verhuizen.

De Finnenpartij wist tijdens de afgelopen verkiezingen in Finland de op één na grootste te worden. Ze schieten daarmee de sociaaldemocratische regeringspartij van premier Sanna Marin voorbij.

Conservatieven

Voor de ECR betekent het twee zetels extra, maar de wissel heeft verder weinig invloed. Binnen de ECR wordt bewust niet gekozen voor zware partijdiscipline. Nationale partijen hoeven dus niet altijd mee te stemmen met de groepslijn. Men verwacht ook niet dat de wissel voor grote veranderingen zal zorgen bij de volgende Europese verkiezingen. De Finnenpartij haalt daar consistent tussen de 17 en 20 procent van de stemmen. Dat zou drie zetels kunnen opleveren in het Europees Parlement, was het niet dat hun stemmers voor de Europese verkiezingen minder komen opdagen.

De Finnenpartij zat voorheen ook al bij het ECR. In 2019 besloot het zich bij de ID-fractie te voegen. Ze zijn dus weer terug bij hun originele familie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie