Moeder aller demonstraties geveld door corona

2 min. leestijd
Wolfsburg, Germany – jan 30th 2020: Farmers in Wolfsburg protest against new environmental regulations by driving their tractors to city traffic. Same has happened all over Germany in during winter.

De Farmers Defence Force en internationale boerenactiegroepen hebben het protest tegen de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans afgeblazen, dat 13 en 14 december in Brussel zou plaatsvinden. Wat naar eigen zeggen ‘de moeder aller demonstraties’ zou worden, is vroegtijdig geveld door verscherpte coronaregels in Polen en Duitsland. De trekkers blijven dus in eigen land, maar voorzitter Mark van den Oever sluit actie op eigen bodem nog niet uit. Wat kunnen we verwachten?

Protesteren of kerstmis vieren

Boeren die vanuit Polen en Duitsland de grens oversteken naar België komen in een ‘rood gebied’ terecht en moeten daarom bij terugkomst twee weken in quarantaine. “Het zou betekenen dat boeren die naar het protest komen geen kerstmis met familie of vrienden kunnen vieren”, aldus Van den Oever.

Daardoor is de animo voor het protest onder boeren in die landen afgenomen: “We hadden graag actiegevoerd en we kunnen ook zelf gaan, maar het was een gezamenlijke actie. Daarom hebben we besloten om het protest niet door te laten gaan.”

“We zien jullie de dertiende”

Dat betekent overigens niet dat de trekkers op stal blijven. Farmers Defence Force wil alsnog protesteren op 13 en 14 december en bereidt, in overleg met de buitenlandse boerenorganisaties, acties voor in Nederland. “Nee we gaan niet naar Brussel, ja we gaan nog van ons laten horen. We zien jullie de dertiende”.

Sieta van Keimpema, woordvoerder van Farmers Defence Force, stelt dat actie goed mogelijk is: “Boeren hebben deze dagen al vrij gepland, dus we hebben mensen beschikbaar. In Nederland is stikstof nog steeds het grootste probleem.”

Schiphol opkopen

De eerste ludieke actie lijkt de ‘opkoop’ van Schiphol. Een groep actieboeren is naar de luchthaven getrokken om het een koopcontract aan te bieden. “Als de landbouw Schiphol opkoopt, is het stikstofprobleem opgelost”, klinkt het bij de organisatoren.

Domper

“Heel agrarisch Europa staat op tegen de Green Deal en Farm to Fork”, onder die leus zouden tal van Europese Boeren, voornamelijk uit Polen, Duitsland en Nederland, zich dezer dagen verzamelen in Brussel. 

De actiegroepen protesteren omdat ze vinden dat Brussel zich steeds meer bemoeid met het landbouwbeleid in de EU-lidstaten. Om het ongenoegen daarover een luide stem te geven, hadden de European Milk Board, Farmers Defence Force en verschillende boerenorganisaties in Polen, Duitsland maar ook Frankrijk zich verenigd. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie