Het blijft een veel besproken onderwerp, de landbouw. De natuurherstelwet kan gevolgen hebben voor boeren, er wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving en landen rond Oekraïne maken zich nog steeds druk om de goedkope voedselproducten uit het land die hun boeren eruit concurreren.
De EU-ministers van Landbouw kwamen daarom dinsdag bij elkaar. De Nederlandse minister Piet Adema liet echter verstek gaan. Volgens een woordvoerder betreurde Adema dat hij er niet bij kon zijn. Hij heeft het te druk met het landbouwakkoord in Nederland. Daarin zoeken de regering en boerenorganisaties een antwoord op de stikstofcrisis in Nederland.
Dat er geen Nederlandse minister was, betekent niet dat niemand in de stoel zat. Een ambassadeur neemt de rol van de minister gewoonlijk over en kan mee onderhandelen met de andere EU-lidstaten. Als er daadwerkelijk gestemd moet worden, moet de minister wel aanwezig zijn of die taak overlaten aan een minister uit een ander land.
Esther de Lange
Ook in het Europees Parlement staat landbouw hoog op de agenda. CDA-Europarlementariër Esther de Lange organiseerde met een Belgische collega een bijeenkomst om het te hebben over de natuurherstelwet.
Belgische en Nederlandse Europarlementariërs maken zich druk over de mogelijke gevolgen van die wet. Volgens de wet moeten meer natuurgebieden beschermd en hersteld worden. Dat betekent dat boeren stukken land voor natuur moeten reserveren en bepaalde regio’s rond die natuurgebieden geen nieuwe gebouwen of infrastructuur mogen krijgen.
Volgens De Lange is er niet goed genoeg gekeken naar de gevolgen van de wetgeving en heeft Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans, die de wetgeving indiende, niet genoeg overleg gepleegd met de boeren en het bedrijfsleven. Op 15 juni wordt er over het voorstel gestemd door milieu-Europarlementariërs. Later op 20 juni buigen ook de lidstaten zich over het voorstel.