De verschillen in tabaksaccijnzen tussen Nederland en de omringende landen leiden tot ongewenste effecten, vertelt minister Agema tegen haar collega’s. “We zien hier uitdagingen: onze accijnzen zijn hoger dan die van de omringende landen,” vertelt ze in Brussel. Ze vraagt de Europese Commissie daarom de tabaksrichtlijn te herzien.
Verbod op buiten roken
De EU-ministers van Volksgezondheid scharen zich tijdens de bijeenkomst achter een voorstel voor uitbreiding van rookvrije zones. Het gaat onder meer over een aanbeveling aan de lidstaten om het rookverbod uit te breiden naar buitenruimtes zoals speeltuinen, terrassen en stranden. Het verbod zou ook moeten gelden voor vapes. Opvallend genoeg stemde het Europees Parlement vorige week nog tegen dit voorstel. Het Parlement uitte met name kritiek op de gelijkstelling van vapes en traditionele sigaretten. Vapes kunnen rokers immers helpen bij het stoppen.
Nederland steunt de aanbeveling, maar kiest voor een eigen aanpak bij de uitvoering. Minister Agema wijst erop dat Nederlandse speeltuinen al voor 95 procent rookvrij zijn, terwijl het rookvrij maken van terrassen wordt overgelaten aan de sectoren zelf.
De minister toont zich verder vooral bezorgd over de aantrekkingskracht van vapes op jongeren. Ondanks een Nederlands verbod blijven illegale varianten de markt bereiken, soms zelfs uitgerust met spelletjes om jonge gebruikers te lokken.
Personeelstekorten
Daarnaast uit Agema bij EU-collega’s haar zorgen over de nijpende personeelstekorten in de zorg. Verwijzend naar een recent rapport van oud-ECB-president Mario Draghi over het Europese concurrentievermogen, waarschuwt ze dat Europa achterloopt op het gebied van innovatie. “Het is ontzettend belangrijk dat we met de mensen die nu in de zorg werken straks ook veel méér zorg kunnen verlenen,” benadrukt de minister. “Daarom moeten we de handen in elkaar slaan om van innovatie en AI onze prioriteiten te maken. Zo houden we de zorg op de been.”
Orgaandonatie
Ook maakten de EU-ministers van Volksgezondheid nieuwe afspraken over orgaandonatie. Ze willen de samenwerking tussen landen verbeteren om meer patiënten te kunnen helpen. Dit moet onder meer gebeuren door betere coördinatie tussen ziekenhuizen en door extra aandacht voor levende donoren.
Nederland heeft daarnaast gepleit voor meer aandacht voor groepen die nu nog weinig organen doneren. Ook wil Nederland extra geld voor de opleiding van zorgpersoneel dat bij transplantaties betrokken is.
De EU-landen hebben de Europese Commissie gevraagd om het oude actieplan voor orgaandonatie uit 2009 te vervangen door een nieuwe versie. Dat moet ervoor zorgen dat er in heel Europa op dezelfde manier wordt gewerkt bij orgaandonaties en transplantaties.