Minister Adema: ‘Nu geen draagvlak voor discussie over pulsvisserij’

Ondanks positieve onderzoeken over de duurzaamheid van pulsvisserij is er nog niet genoeg draagvlak om het op de Europese agenda te zetten.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Op dit moment is er niet genoeg draagvlak om pulsvisserij opnieuw op de Europese agenda te zetten. Dat antwoordt minister van Landbouw Piet Adema op vragen van de Partij van de Dieren in de Tweede Kamer. Wel benoemt de minister de voordelen van pulsvisserij als het aankomt op de verduurzaming van de visserij.

Pulsvissen

Bij pulsvissen worden platvissen die in de zeebodem leven via elektrische schokjes hun hol uit gejaagd om daarna gevangen te worden in een net. Traditioneel gebeurt dat door een ketting over de zeebodem te slepen. In 2019 besloot de EU om pulsvissen te verbieden. Het zou te veel dieren die op de bodem leven schade toebrengen.

Onderzoek heeft echter aangetoond dat de traditionele manier van platvissen vangen schadelijker is dan pulsvissen. De Partij van de Dieren wilde weten of de minister pulsvissen nu nieuw leven in wil blazen.

Volgens de minister is dat niet het geval. Er is niet genoeg steun en er zijn geen plannen om de methode opnieuw te gaan subsidiëren. Wel kan het onderzoek van pas komen bij de discussie over de verduurzaming van de visindustrie.

De Europese Commissie wil dat er minder energie verbruikt wordt en de leefgebieden van zeedieren minder aangetast worden. De pulsmethode kan daaraan bijdragen. Vissers gebruiken door de efficiëntie van de methode minder brandstoffen en beschadigen ook minder zeedieren waardoor de leefomgeving in stand blijft.

Europees Parlement

Europarlementariër Peter van Dalen (CU) wil in ieder geval wel nieuw leven in de pulsvisserij blazen. Hij organiseerde onlangs een presentatie van het onderzoek in het Europese Parlement. Hij gaat het ook presenteren aan de Europese Commissie.

In onze nieuwsbrief Landbouw & Visserij geven we je elke maand een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie