Peter van Dalen (CU): Geef pulsvissen nieuwe impuls

De Europese Commissie wil de visserij duurzamer maken, terwijl het in 2019 pulsvisserij verbood. Volgens Peter van Dalen is nu het moment om pulsvissen weer op de agenda te zetten. Het zou namelijk een stuk duurzamer zijn dan traditionele vismethodes.

4 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Peter van Dalen (CU) wil pulsvisserij weer op de agenda zetten. Met een onderzoek dat positief uitwijst voor het met elektriciteit vangen van platvissen onder de arm wil hij Europarlementariërs, de Europese Commissie en lidstaten ervan overtuigen pulsvisserij een nieuwe kans te geven. In het Europees Parlement werd het onderzoek voor beleidsmakers gepresenteerd.

Pulsvissen

In 2019 werd besloten om pulsvisserij te verbieden, het zou slecht zijn voor dieren die op de zeebodem leven. De techniek wordt toegepast om platvissen te vangen. Waar gebruikelijk een ketting door de zeebodem getrokken wordt om platvissen die zich in de zeebodem verbergen uit de bodem te jagen, maakt pulsvisserij gebruik van elektrische schokjes. Daardoor komen de vissen hun hol uit en worden ze in een net opgevangen.

In Nederland werd al geëxperimenteerd met pulsvisserij. Tot groot ongenoegen van Franse vissers. Zij trokken aan de alarmbel omdat er niks meer voor ze overbleef. Het leverde een zware discussie op in Brussel. Op de dag van de stemming werd er zelfs een optreden gehouden waarbij kinderen verkleed als vissen dansten tot er pulskabels over ze heen gingen en ze allemaal ‘dood’ neervielen. Volgens het onderzoek klopt dat niet. Pulsvissen zou minder schadelijk zijn dan normaal vissen.

Duurzamer

Het onderzoek van Wageningen University komt tot de conclusie dat pulsvissen minder schade toebrengt aan andere dieren die op de zeebodem leven dan vissen op de gebruikelijke manier. De ketting die normaal over de zeebodem gaat, kan de wervelkolom van vissen breken waardoor ze kwetsbaarder worden en dood kunnen gaan. Dat komt het ecosysteem niet ten goede. Bij pulsvisserij is volgens het onderzoek die kans kleiner.

Ook zou pulsvisserij duurzamer zijn omdat het efficiënter is. Het is minder zwaar om de netten over de bodem te trekken. Daardoor kost het minder brandstof en zijn minder zware motoren nodig.

Het onderzoek werd gepresenteerd in het Europees Parlement. Uitgenodigd waren Europarlementariërs, de media en andere geïnteresseerden.

Europese plannen

De Europese Commissie stelde onlangs dat de visserij duurzamer moet worden. Van Dalen wil daar gebruik van maken. Samen met andere Europarlementariërs die zich bezighouden met de visserij wil hij amendementen indienen om in nieuwe wetgeving van de Europese Commissie ruimte te creëren voor pulsvisserij. “Als je naar de wetenschap kijkt”, zegt Van Dalen, wijzend naar het onderzoek op tafel, “lijkt het een goeie methode te zijn.” Er moet wel iets gedaan worden aan het imago, vindt hij. ‘Pulsvisserij’ klinkt niet meer goed. Hij denkt aan ‘Pulsvisserij Plus’ of ‘Smart Fishing’.

Ook gaat hij brieven sturen naar het Zweedse voorzitterschap van de EU, de Europese Commissie en Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement. In die brief wil hij met het onderzoek aantonen dat pulsvisserij werkt en goed is. Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, verantwoordelijk voor de visserij, heeft hem al toegezegd met een open blik naar het onderzoek te kijken.

Tegenlobby

Ook aanwezig bij de presentatie van het onderzoek was de Franse milieu-organisatie Bloom. In 2019 waren zij al de drijvende kracht achter de anti-pulsvislobby. Een van de activisten maakte van de presentatie gebruik om zich uit te spreken tegen pulsvisserij. Volgens haar vernietigt pulsvissen de hele zeebodem. Ze kreeg het aan de stok met aanwezige ex-pulsvissers die vertelden hoe verbaasd ze waren toen ze zagen hoe levendig en onbeschadigd hun vangst was toen ze de eerste keer de techniek gebruikten.

De pulsvissers zijn in ieder geval blij met het onderzoek. Ze hopen dat het hen helpt om pulsvissen weer mogelijk te maken. In 2019 zijn ze van pulsvissen weer terug moeten vallen op traditionele manieren. “In de tussentijd heb ik nog geen andere nieuwe duurzame manieren gezien”, zegt een pulsvisser uit Urk.

Steun

Van Dalen verwacht dat Europarlementariërs gaan inzien dat pulsvissen een hele goede vismethode is. Wel is hij bang dat collega’s ook gaan blijven hangen in ‘de oude langspeelplaat’, “namelijk dat elektrisch vissen prut is”.

Hij heeft in ieder geval steun van zijn eigen Europese fractie waar ook het CDA bij zit, maar ook van de VVD, SGP en PvdA.

Wil je elke maand een overzicht van belangrijke ontwikkelingen voor Nederland op het vlak van visserij in je e-mailbox? Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie