Mini-top over bootjes op Kanaal

2 min. leestijd
Orange lifebuoys with ropes on the sand

Nederland neemt zondag in Frankrijk deel aan de mini-top over vluchtelingen. Zij proberen vaak in gammele bootjes het Kanaal over te steken. Deze week stierven 27 mensen bij een poging vanuit Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk te komen. President Macron wil meer samenwerking tussen de Europese landen en organiseert daarom de bijeenkomst waarvoor hij ook België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Europese Commissie heeft uitgenodigd.

“Als deze vrouwen en mannen aan de oevers van het Kanaal aankomen, is het al te laat”, zei Macron. Hij zei eerder al alles op alles te zetten om te voorkomen dat het Kanaal een begraafplaats voor vluchtelingen wordt. Op de vergadering van zondag zal Frankrijk onder andere pleiten voor onmiddellijke versterking van de grens- en kustwacht Frontex.

Gespleten tong

Frankrijk verwijt de regering van het Verenigd Koninkrijk wel tranen met tuiten te huilen als er migranten verdrinken, maar ondertussen niks te doen aan de wetgeving. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin vindt dat de Britten met gespleten tong praten. “De Britse werkgevers gebruiken de illegalen, het zijn er ondertussen meer dan een miljoen, als goedkope arbeidskrachten. De Britten op hun beurt hebben aangeboden te helpen met extra controles. Nederland heeft nog niet gereageerd.

Dit jaar hebben volgens schattingen 22.000 mensen de overkant gehaald en dat is het dubbele van vorig jaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie