Micky Adriaansens (VVD): ‘Niet alleen zorgen voor voorraad grondstoffen’

De EU moet ook onderdelen gaan opslaan die uit belangrijke grondstoffen gemaakt zijn, vindt Nederland. In nieuwe wetgeving wil de EU ervoor zorgen dat het tekorten aan kritieke grondstoffen op kan vangen. Nederland wil dat het om meer dan alleen grondstoffen gaat.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Ook halfproducten moeten onderdeel worden van de Critical Raw Materials Act (CMRA), stelt Nederland. De CMRA is een Europees plan om voldoende beschikbaarheid van belangrijke grondstoffen zoals lithium en kobalt te hebben. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD) wil dat het niet alleen bij basisgrondstoffen blijft, maar ook dat de EU zorgt voor een beschikbaarheid aan onderdelen die uit die grondstoffen bestaan, halfproducten dus zoals onderdelen van chips. Dat blijkt uit een zogeheten ‘non-paper’, een onofficieel discussiestuk om toekomstige ideeën te onderzoeken.

Economie van de toekomst

Kobalt en lithium worden gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld batterijen, windmolens, halfgeleiders, waterstofproductie, zonnepanelen, maar ook medische hulpmiddelen. Ze spelen dus een grote rol in de technologie die nodig is om te verduurzamen en de klimaatdoelen te bereiken.

Bij het verkrijgen van die grondstoffen is Europa afhankelijk van derde landen die soms 90 procent van de wereldproductie in handen hebben. Dat kan problematisch zijn wanneer handelsroutes door bijvoorbeeld oorlog wegvallen of regeringen de export ervan gebruiken als pressiemiddel, zoals Rusland doet met gas.

Den Haag

Naast het uitbreiden van de voorraad moet de EU volgens Nederland ervoor zorgen dat het een groot aantal leveranciers van belangrijke grondstoffen heeft. Dat moet onder andere gebeuren door meer handelsovereenkomsten af te sluiten.

De Europese Commissie verwacht haar plannen in maart te presenteren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie