Metsola in Den Haag: ‘We moeten democratie niet als vanzelfsprekend beschouwen’

De voorzitter van het Europees Parlement is twee dagen lang in Nederland. Ze is door het CDA uitgenodigd om te spreken bij de jaarlijkse Schmelzer-lezing.

2 min. leestijd

We beschouwen democratie te zeer als iets vanzelfsprekends. Dat zegt voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola op de jaarlijkse Schmelzer-lezing van het CDA in Den Haag. “Mijn generatie is de laatste generatie die zich nog kan herinneren hoe de democratie ooit onder zware druk stond”.

Europese waarden

De EU is volgens Metsola wakker geschud toen op 24 februari 2022 Rusland Oekraïne binnenviel. “We moeten af van het idee dat onze manier van leven vanzelfsprekend is”, zegt ze. De oorlog in Oekraïne is volgens haar daar het bewijs van.

Er is leiderschap nodig, vindt ze, om Europa uit een crisis op meerdere fronten te trekken. “We hebben te maken met een oorlog, een langslepend effect op de economie door corona, hoge energieprijzen en een stijgende inflatie”, zegt Metsola. Ondanks alle oplossingen die de politiek biedt, moeten we uitkijken dat tegenstellingen tussen groepen binnen de samenleving niet sterker worden, zegt ze. “We moeten ervoor zorgen dat verandering voor iedereen positief uitpakt, of dat nu op het platteland is of in steden.”

Het CDA is volgens haar de beste kandidaat om de brug tussen de verschillende bevolkingsgroepen te slaan. De christendemocratische partij moet steden en het platteland weer met elkaar verbinden. De uitslag van de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen lijkt haar niet ontgaan te zijn. Het CDA dat met Metsola een Europese fractie deelt, verloor veel stemmen aan de BoerBurgerBeweging.

Lezing

De Schmelzer-lezing wordt ieder jaar door het CDA georganiseerd. Norbert Schmelzer was in de jaren vijftig en zestig een van de leidende figuren in de Nederlandse politiek. Hij was onder meer fractievoorzitter van de Katholieke Volkspartij (KVP) in de Tweede Kamer. Ook werd hij minister van Buitenlandse Zaken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie