Meeste Nederlanders denken dat Oekraïne oorlog niet kan winnen

Niet alleen Orbán denkt dat vredesonderhandelingen nodig zijn, ook veel Nederlandse burgers denken er zo over. Weinig mensen denken dat Rusland of Oekraïne in staat zijn om de oorlog echt te winnen.

4 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne eindigt niet in een overwinning voor Zelensky. Dat denkt het merendeel van de Nederlanders. In plaats daarvan verwachten ze dat er vredesonderhandelingen komen. De Hongaarse premier Viktor Orbán gaf alvast een zetje in de rug. Op de tweede dag van het Hongaarse EU-voorzitterschap bracht hij een onverwacht bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Een verrassing voor Brussel, want Hongarije heeft zich sinds het begin van de oorlog verzet tegen bijna elke vorm van steun aan het land dat in februari 2022 binnengevallen werd. Zijn boodschap aan Oekraïense president Zelensky: stem in met een staakt-het-vuren.

Volgens Orbán is een staakt-het-vuren een eerste stap naar vredesonderhandelingen met Rusland. De Russische president riep eerder ook al op tot vrede, maar in ruil wil Poetin de gebieden in Oekraïne behouden die zijn soldaten nu bezetten. Ook moet Oekraïne beloven zich niet aan te sluiten bij de NAVO. Maar die voorwaarden ziet Zelensky niet zitten. Hij zou daarmee zo’n derde van zijn land afstaan aan Rusland en geen garanties op bescherming hebben als Rusland in de toekomst opnieuw Oekraïne binnen zou vallen.

Willen we vrede?

Toch vragen steeds meer Europese burgers zich af of er geen vrede moet komen. De oorlog is een patstelling beland: noch Rusland noch Oekraïne is in staat om doorbraken te forceren en het front is al maandenlang amper verschoven. Ondertussen gaan vanuit Europa miljarden aan financiële en militaire steun naar Oekraïne, schijnbaar zonder dat dit echt effect sorteert.

De Europese Raad voor Buitenlandse Relaties, een pan-Europese denktank, deed alvast onderzoek bij Europese burgers over wat zij vinden van de oorlog in Oekraïne. De conclusie: er is steun voor Oekraïne in de oorlog tegen Rusland, maar die is minder groot dan Zelensky zou willen.

Wat vinden de Nederlanders?

Zo gelooft 53 procent van de Nederlanders dat de oorlog binnen vijf jaar voorbij zal zijn. Dat is ongeveer het gemiddelde van de gepeilde Europese landen. Alleen Estland schiet boven het gemiddelde uit. Daar denkt 58 procent van de burgers dat de oorlog nog maar vijf jaar zal duren. Zo’n 17 procent denkt dat er al binnen een jaar vrede komt. In Nederland is dat maar 6 procent.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie

Verder gelooft maar 35 procent van de Nederlanders dat de EU een positieve rol gespeeld heeft in de oorlog in Oekraïne. Zo’n 48 procent weet het niet of staat er neutraal tegenover, terwijl 15 procent juist vindt dat de EU de situatie er niet op vooruit heeft geholpen. Overigens is er maar weinig steun om eigen soldaten naar Oekraïne te sturen. In Nederland ziet maar 12 procent van de burgers dat zitten. In Zweden is er meer steun. Daar wil 26 procent van de ondervraagden dat soldaten uit eigen land ingezet worden om Oekraïne te helpen.

De oorlog duurt niet lang meer, denken Nederlanders dus. Maar op welke manier komt die dan ten einde? In heel Europa gelooft maar een klein percentage dat Oekraïne daadwerkelijk kan winnen. Een veel groter deel verwacht dat er vredesonderhandelingen komen en dus een compromis met Rusland. In Nederland is dat 39 procent van de ondervraagden. 16 procent van de Nederlanders denkt dat Rusland uiteindelijk Oekraïne verslaat. 27 procent van de Nederlanders weet het niet.

Slachtoffers

Op dit moment heeft Rusland een derde van Oekraïne in handen en maakt het hier en daar gestaag vorderingen. Gevechten vinden plaats om kleine dorpjes in het oosten en zuiden van Oekraïne. Inmiddels zijn er volgens de Verenigde Staten aan de Russische kant bijna 500.000 doden en gewonden. Alleen al in mei zouden er iedere dag gemiddeld duizend Russische militairen uitgeschakeld zijn.

Hoeveel doden er aan de Oekraïense kant gevallen zijn is niet duidelijk. Daar is de regering van Zelensky niet transparant over. Wel zei Zelensky recent dat voor iedere zes Russische soldaten die sneuvelen er één Oekraïense soldaat sterft.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie