Meer vrouwen achter het stuur

2 min. leestijd

De Europese Transportfederatie wil meer vrouwen achter het stuur. Later dit jaar organiseren ze daarover een speciale vrouwenconferentie. Vandaag was er in Brussel een bijeenkomst om de zaken voor te bespreken. De Nederlandse Europarlementariër Vera Tax (PvdA) was daarbij ook aanwezig. Ze heeft een aantal amendementen ingediend om de vervoerssector aantrekkelijker te maken voor vrouwen.

Meer kwaliteit

Doel van Tax is om de participatie van vrouwen in de vervoerssector te bevorderen: “We moeten de voorzieningen verbeteren om de sector geschikter te maken voor vrouwelijke werknemers en de kwaliteit van de banen te verbeteren.”

De vrouwenconferentie van de transportfederatie is volgens Tax van belang omdat het een brug vormt tussen wetgeving enerzijds en vakbonden, werknemers en belanghebbenden anderzijds. Er moet een nauwe samenwerking zijn vindt Tax, die zich naast transport ook inzet voor vrouwen-, en LGBTQI-rechten.

Meer doucheruimtes

Er werken maar weinig vrouwen in de transportsector. Het is een door mannen gedomineerde wereld, waar vrouwen zich niet altijd prettig voelen. Dat komt onder meer omdat de voorzieningen te wensen overlaten. Zo zijn er langs de snelweg vaak geen aparte doucheruimtes voor vrouwen.

Het is van belang dat er meer vrouwen in deze sector gaan werken, ook omdat die aan het vergrijzen is. Enkele duizenden chauffeurs gaan de komende jaren met pensioen en er zijn weinig gegadigden om ze op te volgen.

Hogere lonen

In Nederland is ondertussen een nieuwe CAO in zicht voor de 27.000 chauffeurs die actief zijn in het Zorgvervoer en Taxisector. Vanaf 1 januari 2022 gaan de lonen met 2,5% omhoog, daarnaast hebben de vakbonden afspraken gemaakt waardoor de chauffeurs correct worden uitbetaald voor hun diensturen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie