Milieudefensie, boeren en vele anderen: ‘Meer plantaardig voedsel verbouwen in Europa’

Meer dan 130 organisaties, waaronder Milieudefensie en Greenpeace, roepen de Europese Commissie op om werk te maken van een actieplan voor plantaardig voedsel. In een brief aan de landbouw Eurocommissaris vragen zij om plantaardige voeding centraal te stellen in de aankomende ‘Visie voor de toekomst van landbouw en voedsel’, die eind februari wordt gepresenteerd.

2 min. leestijd
Een Greenpeace activist tijdens een demonstratie. Bron foto: iStock.

Milieudefensie en Greenpeace, samen met een brede coalitie van boerenorganisaties, gezondheidsinstanties, consumentenverenigingen en milieu- en dierenwelzijnsgroepen, willen dat de EU meer inzet op plantaardig voedsel. Volgens hen is dit cruciaal voor een duurzamere toekomst, daarom schreven ze de brief aan Eurocommissaris Hansen (Landbouw). Dat actieplan moet, met bijbehorende subsidies, de hele keten van plantaardig voedsel versterken, van boer tot consument. Plantaardige producten zouden zo volgens de schrijvers van de brief op gelijke voet met dierlijke productie moeten worden gezet.

Meer voedsel met minder land

Momenteel wordt 71% van alle landbouwgrond in de EU gebruikt voor voedsel van dierlijke producten, terwijl voor plantaardige voedingsmiddelen viermaal zo weinig ruimte nodig is, aldus de organisaties. Door meer plantaardig te gaan eten kan Europa meer voedsel produceren op minder land, ruimte teruggeven aan de natuur en minder afhankelijk worden van de import van veevoer, stellen de schrijvers. Bovendien kan de EU naar Denemarken kijken voor inspiratie: daar zijn ze net aan de slag gegaan met een dergelijke plantaardige aanpak.

Volgens de ondertekenaars zou meer plantaardig consumeren ook de druk op de bossen in de wereld verminderen en zorgen voor schonere lucht, water en bodem. Niklas Oppenrieder, arts en vertegenwoordiger van een medische organisatie die de oproep ondersteunt, benadrukt dat een gezonder dieet een belangrijke preventieve maatregel is: “Slechte voeding veroorzaakt veel gezondheidsproblemen in de EU en drukt zwaar op nationale zorgbudgetten. Meer plantaardig eten zou daar verandering in kunnen brengen.”