Máxima op bezoek bij de Europese Commissie

Koningin Máxima is op bezoek bij de Europese Commissie om met Eurocommissaris Vestager te spreken over acties die ervoor moeten zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving.

2 min. leestijd
RVD / Jeroen van der Meyde

Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager krijgt vandaag hoog Nederlands bezoek: koningin Máxima is in Brussel. Daar spreken ze over het verbeteren van toegang tot en veilig gebruik van digitale financiële diensten. Máxima spreekt met Vestager omdat deze Eurocommissaris ook digitale zaken in haar portefeuille heeft. Máxima is op haar beurt speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op dit onderwerp.

Die functie bij de Verenigde Naties betekent in de praktijk dat Máxima zich inzet om de toegang tot veilige en betaalbare publieke – dus voor iedereen toegankelijke – financiële diensten te verbeteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om digitale identiteitsbewijzen voor het openen van een rekening, goede telecomverbindingen en betaalsystemen voor digitaal bankieren. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om van die diensten gebruik te maken. Dat is nu nog niet het geval.

Het gesprek met Vestager gaat over de rol van de Europese Commissie in het ontwikkelen van regelgeving over dit soort publieke digitale goederen. Wederom gericht op toegankelijkheid en veiligheid. 

76 procent van de wereldbevolking heeft volgens de Wereldbank Groep inmiddels een bankrekening. Dat betekent dat 24 procent nog aangesloten moet worden op het digitale betalingssysteem. Daar kunnen digitale publieke goederen een belangrijke rol in spelen.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie