Na een dag intensief vergaderen waren de Europese leiders tegen middernacht eindelijk klaar. De gesprekken over een gezamenlijk standpunt over Israël vond premier Mark Rutte wel meevallen. “De afgelopen dagen was er al intensief overleg over deze tekst, dus vandaag viel het wel mee. Wat ik belangrijk vind is dat we gezamenlijk uitspreken: Don’t do it.” Een grondoffensief in Rafah is uit den boze en er moet meer humanitaire hulp naar Gaza, zeker over land. Volgens Rutte is de tekst duidelijk: “Verlies geen steun van ons, door rare dingen te doen.” Over sancties tegen Israël wil Rutte nog niet praten.
De premier wil wel gezamenlijk wapens leveren aan Oekraïne, maar stelt dat Nederland dat niet meer uit de eigen reserve gaat doen. “Alles wat we kunnen leveren, hebben we geleverd. Nu zijn we op een punt dat als we nog meer zouden leveren, we onder onze eigen strategische ondergrens zakken.” Het Nederlandse leger moet ook wapens behouden, dus vindt Rutte dat andere landen nu aan zet zijn.
Van het vetorecht van de lidstaten in het buitenlandbeleid wil Mark Rutte niet af, maar hij wil het wel aanpassen. Zeker als het gaat om sancties. Door daarover niet meer unaniem te stemmen verwacht Rutte dat de EU veel daadkrachtiger kan optreden. Als het om de toetreding van landen gaat, wil Rutte absoluut niet af van het vetorecht. Hij vindt dat de EU in het verleden vaak te makkelijk is geweest over toetreding. Rutte wil graag een stok achter de deur houden.
Mark Rutte erkent dat in de wandelgangen ook wordt gesproken over zijn mogelijke volgende functie. Veel belangrijke leiders zijn bij elkaar dus hier en daar wordt er informeel over gepraat. Op de vraag of hij al bezig is met afscheid nemen zegt hij resoluut: “Nee.”