Manfred Weber nieuwe voorzitter EVP

2 min. leestijd

Aan het eind van de eerste dag van een EVP-congres in de Ahoy in Rotterdam kon de Duitse Europarlementariër Manfred Weber het spreekgestoelte beklimmen voor een overwinningsspeech. Hij is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de christendemocratische Europese Volkspartij. Al zal hij niet erg in spanning hebben gezeten, want hij was de enige kandidaat die de EVP-leden voor deze post aan konden kruisen.

Met zijn verkiezing wordt Weber zowel partijvoorzitter als fractievoorzitter in het Europees Parlement. En deze dubbele functie is nodig volgens Weber om de vrije val waarin de Europese christendemocraten terecht zijn gekomen te stoppen. In zijn speech noemde Weber de dubbelfunctie ‘een nieuw hoofdstuk’. En volgens de Nederlandse Europarlementariër Esther de Lange zijn de Christendemocraten daar wel aan toe. “De EVP moet werken aan een nieuw verhaal dat aangepast is aan deze tijd. Er is veel veranderd in de wereld en we kunnen niet meer zaken doen op basis van ‘we zijn de grootste partij’, want dat zijn we gewoon niet meer.”

Brainstormen voor een andere koers is dus nodig volgens De Lange en ze schuift zelf graag aan, want laat Nederland daar nu net ervaring mee hebben met het CDA. “Wij hebben het op de harde manier moeten leren,” zegt De Lange. “Maar dat betekent ook dat we ervaring hebben met opnieuw nadenken over wat we met de partij willen. Het EVP moet dat proces ook doormaken.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie