“Maak van klimaataccountant een echt beroep”

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Als het aan het Europees Parlementslid Lara Wolters (PvdA) ligt, dan komt er een nieuw specialisme voor accountants. Wolters probeert er in het Europees Parlement een meerderheid voor te krijgen dat de klimaatrapportages die bedrijven in de toekomst moeten opstellen, geschreven gaan worden door in duurzaamheid gespecialiseerde kantoren.

Alle grote bedrijven in Europa moeten dankzij een nieuwe Europese richtlijn binnenkort in hun jaarverslag naast een financiële verantwoording ook verslag doen over de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen. Het Europees Parlement en de Europese Raad van ministers onderhandelen op dit moment over de exacte formulering van de nieuwe regels.

Bestaande regels worden strenger

“Te weinig bedrijven rapporteren over niet-financiële zaken in hun jaarverslag”, legt Wolters uit. Daarom worden de bestaande richtlijnen veel strenger. Bedrijven met meer dan 250 medewerkers of een omzet van meer dan 40 miljoen euro moeten veel meer gaan opschrijven over zaken als mensenrechten, maar ook over de reductie van hun CO2-uitstoot.

De Europese politici hopen dat de rapportages over verduurzaming in het bedrijfsleven in de toekomst een grote rol gaan spelen bij het beschikbaar stellen van financiering aan bedrijven. “De publieke druk op bedrijven om te vergroenen neemt toe, maar ook vanuit financiëringsoogpunt is er bij banken veel interesse in beter inzicht in wat bedrijven doen aan verduurzaming”, zegt Wolters.

Eigen accountants voor klimaat

Zij wil de klassieke financiële verslaggeving door accountants scheiden van de nieuwe klimaatrapportages: “Op dit moment zijn er voor de grote bedrijven maar een handvol grote accountants die de financiële boekhouding controleren. Nu we de politieke discussie voeren dat duurzaamheidsrapportages serieus genomen moet worden, is het belangrijk vast te leggen dat die rapporten niet slechts iets voor de leuk zijn”.

Als alles in één hand zou liggen bij een bedrijfsaccount, vreest Wolters dat de klimaatrapporten ondersneeuwen. De eisen die worden gesteld aan de financiële jaarverslagen zijn tot in detail uitgewerkt. De regels voor klimaatrapporten nog niet. Wolters: “Je zou kunnen zeggen: de grote accountants hebben al een relatie met zo’n bedrijf, dus die kunnen het er wel bij doen. Ik zeg nee: want dan krijg je niet iets wat op zichzelf staat en niet grondig gedaan gaat worden”. 

Liberalen verdeeld

Wat je meet, wordt gemanaged is haar motto en ze droomt van het ontstaan van een nieuwe Europese markt van klimaataccountants. Maar het wordt spannend of haar wens een meerderheid haalt in het Europees Parlement. Steun is er van de sociaaldemocraten, de groenen en de linkse fracties. Maar de christendemocraten zien de noodzaak er niet van in. 

De doorslag moet dus komen van de liberale fractie en die is verdeeld. Wolters: “De hoofdonderhandelaar (rapporteur) namens het Europees Parlement is een liberaal. Hij is het met ons eens, maar Renew is intern verdeeld”.