De uitstoot van schadelijke stoffen van de luchtvaart beïnvloedt de luchtkwaliteit en de menselijke gezondheid, vooral rondom luchthavens. Dit is gebleken uit onderzoek van een Delfts onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in milieuvraagstukken. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Europese ngo Transport & Environment, waar ook Milieudefensie bij is aangesloten.
Bij de verbranding van vliegtuigbrandstof komen ultrafijne deeltjes vrij. Deze verontreinigde stofjes kunnen ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en verhoogde kans op overlijden veroorzaken. Voor het onderzoek is er gekeken naar de 32 grootste vliegvelden van Europa. Hieromheen wonen zo’n 51,5 miljoen mensen. Uit de analyse van het onderzoek zijn een aantal dingen naar voren gekomen. De onderzoekers schatten dat de uitstoot van deze ultrafijne deeltjes verantwoordelijk kan zijn voor 280.000 gevallen van een hoge bloeddruk, 330.000 gevallen van diabetes en 18.000 gevallen van dementie.
Het aantal mensen dat aan deze stoffen wordt blootgesteld is groot. Dit komt doordat veel Europese luchthavens dichtbij grote steden liggen. Het onderzoek baseert zich om een straal van vijf, tien en twintig kilometer rondom een luchthaven. In het geval van Schiphol reikt dit tot Haarlem, Amsterdam en bijna tot Leiden. Bij Brussel-Zaventem vallen de Belgische steden Brussel, Leuven en Mechelen volledig in de kritieke zone rondom een luchthaven.