LTO-voorzitter Van der Tak: ‘Speciale rol Nederland en EU in toekomstige voedselproductie’

De land- en tuinbouw is geen probleemsector, vindt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Integendeel, de sector krijgt een belangrijke rol in de toekomst. Tijdens de landbouwborrel in Brussel deelde Van der Tak zijn visie over de toekomst van de sector.

3 min. leestijd
v.l.n.r. Jan Huitema, Bert-Jan Ruissen en Sjaak van der Tak (Bron foto: SGP)

Nederland en de Europese Unie spelen in de toekomst een belangrijke rol op het wereldtoneel. Vooral in de voedselvoorziening ziet de voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), Sjaak van der Tak, kansen. “Er zijn 800 miljoen mensen die met honger opstaan en naar bed gaan”, zegt hij. Tegelijkertijd ziet hij dat steeds meer landbouwgrond, in Zuid-Europese landen als Spanje en Portugal bijvoorbeeld, onbruikbaar wordt.

Nederland en andere Europese landen met een vergelijkbaar klimaat zullen in de bres moeten springen om de wereld van voedsel te voorzien en de onafhankelijke positie van de EU te behouden. Van der Tak werd door Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD) uitgenodigd op de maandelijkse landbouwborrel in Brussel. Een evenement waar iedere keer weer een nieuw agrarisch onderwerp wordt besproken. De aanwezigen komen uit de politiek, de media en uit de lobbywereld. Van der Tak ging tijdens deze editie in op de geopolitieke rol van de land- en tuinbouw.

Toekomst

“Mensen zien onze sector als probleemsector”, zegt Van der Tak. Hij verwijst naar de stikstofdiscussie die veel stof deed opwaaien in Nederland. Boeren werden in die discussie weggezet als veroorzakers van problemen, zegt hij. “Niets is minder waar”, stelt Van der Tak. Sterker nog, de sector gaat in de toekomst hard nodig zijn.

Hij voorziet globale problemen. Hongersnood neemt toe en voedselproductie wordt door het warmere klimaat en extreme weer alleen maar moeilijker. Het klimaat verandert en daardoor neemt de voedselzekerheid af. Dat leidt tot migratie en oorlog, concludeert Van der Tak. En juist daar is een rol voor Nederland weggelegd.

Nederland

In Spanje wordt steeds meer landbouwgrond onbruikbaar. In 2022 had een derde van het land last van langdurige droogte. Door de hoge temperatuur en gebrek aan regen liep de landbouwsector er zo’n 10 miljard euro schade op. Nederland kent die problematiek nog niet. De afgelopen tien jaar zorgde klimaatverandering er zelfs voor dat sommige gewassen die eerder alleen in Zuid-Europa konden groeien, nu ook hier kunnen groeien.

Het is reden voor Van der Tak om juist in te zetten op intensieve landbouw. Nederland en andere landen op onze breedtegraad kunnen voedsel blijven produceren, terwijl dat elders niet meer kan. Dat is een kans die de EU volgens Van der Tak niet moet laten liggen. De vraag naar voedsel blijft immers altijd bestaan en in andere delen van de wereld loopt de voedselproductie achteruit.

Onafhankelijk

Ruissen ziet wel iets in de plannen van Van der Tak. “Terechte oproep tot een ommekeer in EU-beleid: tijd voor een Europese visie op voedsel!” zegt Ruissen. “Te veel mensen in de wereld lijden honger. Alleen een sterke eigen voedselproductie voorkomt dat de EU volledig afhankelijk zou worden van importvoeding.”

Met ons maandelijkse overzicht volg je de belangrijkste Europese zaken die Nederland raken op het gebied van landbouw, veeteelt, visserij, voedselkwaliteit en dierenwelzijn.