Lobby, maar dan anders: tweedehands kleding in de ambassade

De zaal waar normaal gesproken premier Mark Rutte zijn persconferenties houdt als het weer eens heel laat geworden is bij een Europese top, is omgebouwd tot een tweedehands kledingwinkel. Er staan rekken vol jurkjes, overhemden en een paar tafels zijn gevuld met schoenen. Achter in de zaal een rij pop-uppaskamers.

3 min. leestijd

Er zit nieuwe Europese wetgeving in de pijplijn die de mode-industrie moet dwingen duurzamer te worden. Nederland vindt daar wat van. Deze bijeenkomst is een lobby om het regeringsstandpunt onder de aandacht krijgen in de Europese bubbel. Beleidsbeïnvloeding, maar dan even anders. Geen vergadering in een zaaltje met mannen in saaie diplomatenpakken, maar een kledingbeurs. 

Alle bezoekers van het Free your Wardrobe-evenement kunnen gratis iets uitzoeken op de voorwaarde dat ze zelf ook iets uit hun kledingkast doneren. Opvallend: het is bijna uitsluitend damesmode dat aan de rekken hangt. Ambassadeur Michael Stibbe heeft een stylist ingehuurd om de vrouwen – het zijn inderdaad vooral vrouwen die afkomen op het feestje – van advies te voorzien. 

De zaal vult zich rap met tientallen diplomaten van de Europese Commissie, andere lidstaten en medewerkers van Europarlementariërs. Een lobbyiste namens de regio Arnhem heeft dankzij de herfstvakantie speciaal haar dochter meegenomen naar Brussel. De correspondent van Elsevier is gekomen. Niet vanwege het nieuws, maar met zijn vrouw. Nieuwssite Politico is van de partij en spot onder meer de woordvoerster van Frans Timermans tussen de tweedehandskleren.

“De duurzaamste jurk is de jurk die in je kast hangt”, zegt Kiki Boreel die de kleidingbeurs opent. Zij is een model en vertelt hoe zijzelf jaren het jetsetleven leidde dat daar bij de baan hoort. Lang niet zo glamorous als het klinkt trouwens, zegt ze, als ze vertelt over de steden waar ze woonde (Milaan en New York) en de paradijselijke stranden waar ze de fotoshoots hield.

“Koop minder kleren

Inmiddels is Boreel bekeerd van het materialisme in de modewereld. Dat ze merkte dat de kleding die ze aan de man moest brengen van steeds slechtere kwaliteit werd, opende haar de ogen. Mode is een wegwerpartikel geworden. Te dunne stoffen. Te veel polyester. Te veel knopen die al tijdens de shoots van de jassen vielen. 

Elf kilo kleren gooit de gemiddelde Nederlander elk jaar weg. Zo snel slijt kleding en zo gemakzuchtig gaan wij om met kleren waar we op zijn uitgekeken. De mode-industrie is volgens de ambassadeur Stibbe na de olie-industrie de meest vervuilende bedrijfstak in de wereld. 

Daarbij betalen arbeiders in ontwikkelingslanden zowel bij de productie als bij de afvalverwerking een hoge prijs voor onze wegwerpkleren. Stibbe hoopt dat in Brussel het bewustzijn opkomt dat de politiek de bedrijven moet dwingen tot een groene transitie. 

De 26-jarige Boreel is nog wel een model, maar alleen nog voor duurzame merken. En ze werkt als een klimaat-ambassadeur voor minister Rob Jetten van Klimaat. Haar boodschap in Brussel is bevreemdend voor een vrouw die haar geld verdient met het verkopen van kleren: “Ga minder shoppen!”

Het enthousiasme waarmee de bezoekers na die woorden op de kledingrekken duiken laat zien hoe lastig zo’n gedragsverandering in de praktijk te brengen is. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie