Het laatste onderwerp is aangebroken: de invloed van Brussel
13:45 uur. De laatste stelling is ‘Nederland mag niet klagen over Brussel, want wij maken het beleid in Brussel zelf’. “Het grootste probleem is dat politici die roepen ‘Brussel moet alles oplossen’ vervolgens meteen uitzonderingen gaan vragen of geen geld aan Brussel willen geven”, zegt Eddy Hartog van Volt. Ilona Lagas (BBB) vindt dat politici ‘Brussel’ wel wat beter mogen uitleggen. Volgens Peter Schalk (SGP) bemoeit Brussel zich te vaak met zaken die prima in Nederland zelf geregeld kunnen worden.
Strategische autonomie
13:25 uur. Is handel belangrijker dan voorkomen dat we te afhankelijk worden van andere landen? “Zeker niet”, zegt Paul van Meenen. “De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk de gevaren daarvan geïllustreerd.” Volgens van Meenen moeten we die kwestbaarheid verminderen door “met zoveel mogelijk verschillende, betrouwbare partners handelsafspraken te maken.” Peter Schalk (SGP) vindt dat we “handelsbelangen niet boven ethische principes mogen plaatsen”.
Turkije en Syrië
13:15 uur. En wat met die slachtoffers van de aardbevingen, moeten we die naar Nederland halen? “Je kunt niet zo zeggen overal waar er een probleem is: “Kom maar naar Nederland, je toekomst ligt hier’”, aldus Theo Bovens (CDA).
Ilona Lagas (BBB) is eerder voorstander van de mensen daar op locatie te gaan helpen en ze niet naar hier te halen: “Nederland is daar gewoon veel te klein voor.” Volgens Lagas haal je ook handen weg die zouden kunnen helpen met de heropbouw, als je mensen gaat weghalen daar.
Terugsturen
13:05 uur. “Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten gewoon terug. Zij veroorzaken overlast hier”, aan het woord is Ferd Crone van de PvdA. Daarvoor moeten wij als EU onze “soft power” gebruiken om niet-EU-landen te overtuigen meer mensen terug te nemen.
En dan migratie
13:00 uur. “We moeten kijken naar de oorzaak van het probleem. Op het moment dat je blijft dweilen met de kraan open gaan we nooit een oplossing vinden.” Eén van die oorzaken van migratie ligt volgens Niko Koffeman (PvdD) duidelijk bij klimaat. “Omdat we die problemen zelf veroorzaakt hebben, moeten we nu ook de verantwoordelijkheid nemen voor de migratiestromen die dat op gang brengt”, aldus Koffeman.
Klimaatvluchtelingen
12:55 uur. “Je ziet dat in de zuidelijke landen de hittestress zo ondragelijk begint te worden dat de mensen daar naar het noorden trekken”, aan het woord is Fred Sanders, lijsttrekker van de Algemene Waterschapspartij. Sanders zit al 20 jaar in de Provinciale Staten.
Boerenbedrog
12:45 uur. “Verplicht boeren uitkopen doet niets aan het stikstofprobleem. Als we alle boeren uitkopen houden we nog 91 procent stikstof over”, aldus Ilona Lagas (BBB). Paul van Meenen (D66) is het daar niet mee eens: “Toch moeten we alles doen wat mogelijk is. Ik vind dit een vorm van boerenbedrog. Uiteindelijk zijn zij enkel geholpen door hen te begeleiden naar een nieuw bedrijfsmodel.”
Stikstof
12:40 uur. Paul van Meenen namens D66 en Ilona Lagas namens BBB mogen het podium op om het te hebben over de stelling “Het kabinet moet de regie weer nemen en zo snel mogelijk beginnen met gedwongen uitkoop van boeren.”
Kijkersvraag
12:40 uur. Een aandachtige kijker vraagt zich af hoe lang we door moeten gaan met Oekraïne steunen. Theo Bovens (CDA) is kort en bondig: “Liefst zo kort mogelijk, maar wel zo lang als Oekraïne dat nodig heeft.”
“Typisch Nederland”
12:35 uur. Eddy Hartog (Volt) vindt het naast de kwestie om te gaan discussiëren over de steun aan Oekraïne: “We hebben allemaal gezegd dat we dit gaan doen, dan moeten we achteraf maar kijken hoe we het financieren. Typisch Nederland om hier weer over te gaan discussiëren.” Theo Bovens (CDA) vindt dat we ook voor onze eigen burgers de verantwoordelijkheid moeten nemen bij de hoge energieprijzen: “Daar moet je geen staatsschuldachtige discussie over gaan voeren.”
De gevolgen van de oorlog in Oekraïne
12:30 uur. De vraag is hoelang het kabinet moet verderzetten met steunmaatregelen nu de staatsschuld oploopt. “We moeten verder met de maatregelen, maar niet zo grof zoals dat nu gebeurt”, vindt van Ferd Crone (PvdA) over de energiesteun. “De SGP staat voor gezonde overheidsfinanciën, maar nu moeten we verderzetten”, aldus Peter Schalk.
Debat één
12:30 uur. Nu de lijsttrekkers allemaal zijn voorgesteld, zijn we aan het eerste debat over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne begonnen. Ferd Crone (PvdA) en Theo Bovens (CDA), Eddy Hartog (Volt) en Peter Schalk (SGP) krijgen het woord.
Prognostiek
12:15 uur. Een ware aardverschuiving door de invloed van Nederlandse stemmers in het buitenland moeten we volgens politicoloog Hans Vollaard niet verwachten. “Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen zagen we dat de resultaten daar die van het binnenland redelijk weerspiegelden. Enkel GroenLinks deed het beduidend beter in het buitenland”, aldus Vollaard.
Het startschot is gegeven
12:00 uur. “Zeer veel zaken die de EU-instellingen besluiten, worden door de provincies uitgevoerd”, vertelt Rob van Eijkeren van het Huis van de Nederlandse Provincies, die de spits mag afbijten. Van Eijkeren legt uit dat deze verkiezingen bovendien extra bijzonder zijn. Het is immers de eerste keer dat Nederlanders in het buitenland mee kunnen stemmen voor de Provinciale Staten.
Bert heeft er zin in!
09:45 uur. Om 12 uur stipt beginnen we aan het Eerste Kamerverkiezingsdebat georganiseerd door Brusselse Nieuwe en het Huis van de Nederlandse Provincies. Zeven kandidaten gaan discussiëren over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, stikstof, migratie, strategische autonomie en de invloed van Brussel. Hoofdredacteur en moderator Bert van Slooten staat al te popelen!