Limburg wil Europese waterstofbank huisvesten

Limburg heeft grote technologische ambitities. Naast de Einsteintelescoop wil de provincie nu ook een Europese waterstofbank huisvesten.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Limburg wil een de Europese waterstofbank gaan huisvesten. De provincie is ervan overtuigd dat Limburg een vestigingslocatie kan bieden die onovertroffen is in Europa. In een brief roept de provincie de Nederlandse regering op om haar kandidatuur voor de waterstofbank te ondersteunen.

Waterstof

Om de waterstofindustrie een zetje in de rug te geven wil de Europese Commissie voor het einde van 2023 een waterstofbank starten. Dat is geen opslagplek met grote tankers om waterstof in te houden, maar een investeringsbank waar experts besluiten welke initiatieven en start-ups recht hebben op Europees geld voor waterstofprojecten.

Waterstof kan doorslaggevend zijn in de ambitie om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Waterstof is een brandstof die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Ook het verwarmen van huizen.

Brightlands-campus

Volgens de provincie Limburg is de Brightlands-campus in Sittard-Geleen ideaal. “De Europese waterstofbank moet immers direct toegang hebben tot experts die werken in het onderwijs en in onderzoeksinstellingen, en toegang hebben tot start-ups en gevestigde bedrijven die nu al investeren in opschaling en grootschalige waterstofprojecten”, zegt Limburg. Dat komt goed uit, want op de Brightlands-campus werken het bedrijfsleven, de universiteiten en de chemie-industrie al nauw samen.

Een voorbeeld is het Brightsite Plasmalab. Een initiatief van de Chemelot campus. Het is een samenwerking van publieke en private bedrijven dat haalbaarheidsstudies uitvoert op het gebied van plasma, gas en brandstof.

Een ander voordeel, vindt de provincie, is de geografische locatie. De campus ligt dicht bij de grens met Duitsland en België en is makkelijk te bereiken via snelwegen, het spoor en nabijgelegen luchthavens.

Drie miljard

De waterstofbank zou moeten beschikken over drie miljard euro om te investeren in de toekomstige waterstofmarkt. Het doel van de Europese Unie is om tegen 2030 jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof te produceren. Dat is een verdubbeling van het huidige aanbod.