Lidstaten bereiken begrotingsdoorbraak

De EU-lidstaten hebben onderling een akkoord bereikt over de herziening van de Europese begrotingsregels.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Na maandenlang touwtrekken, zijn de EU-landen er dan toch in geslaagd: er is een compromis over de nieuwe Europese begrotingsregels.

“Het waren stevige onderhandelingen. Maar ik ben blij dat er na lang praten een goed akkoord ligt over de Europese begrotingsregels”, reageert minister van Financiën Sigrid Kaag. “Het is belangrijk dat er met duidelijke regels een stevig fundament onder nationale begrotingen wordt gelegd en dat iedereen zich daaraan houdt.”

Kaag benadrukt dat voor Nederland centraal staat dat de afbouw van schulden ambitieus en duurzaam wordt. “Met dit akkoord krijgen we begrotingsregels die hervormingen aanjagen, met ruimte voor de juiste investeringen en toegesneden op de situatie waarin een land zich bevindt.”

Eén-op-één

De Europese begrotingsregels moeten ervoor zorgen dat lidstaten hun staatsschulden en begrotingstekorten onder controle houden. Maar de huidige regels zijn zo streng dat veel landen zich er in de praktijk niet aan houden.

De Europese Commissie deed hierop een voorstel zodat lidstaten één-op-één met de Commissie een traject voor schuldafbouw kunnen afspreken. Dat traject moet beter aansluiten op individuele problemen dan de oude regel die voor iedereen hetzelfde is.

In principe duurt het traject vier jaar. Maar lidstaten kunnen een verlenging tot zeven jaar aanvragen wanneer ze hervormingen doorvoeren die op de lange termijn voor meer economische groei zorgen. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in duurzame energie. Die clausule moet ervoor zorgen dat het voor sommige landen mogelijk blijft om in de groene of de digitale transitie te investeren. 

Vangrails

Heel wat noordelijke landen, zoals Nederland, wilden de garantie dat landen daadwerkelijk hun overheidsfinanciën op orde zouden brengen. Een soort vangrails. Het mocht ook weer niet te losjes en vrijblijvend worden met die op maat gemaakte trajecten voor schuldenafbouw. 

Landen met een staatsschuld hoger dan 90 procent van het bbp, zijn verplicht het overtollige schuldniveau met één procentpunt per jaar te verminderen. Landen met schuldratio’s boven 60 procent maar onder 90 procent van het bbp moeten dat met een half procentpunt doen.

Het laatste twistpunt ging over de vraag of rentelasten meegerekend moeten worden bij het bereken van begrotingstekorten. Als toegeving aan de Fransen en Italianen, is de afspraak nu dat dit niet moet tot 2027. Hierdoor valt hun begrotingstekort voor die periode iets beter uit.

Van het inflatiespook tot het coronaherstelfonds, elke woensdag ontvang je een overzicht van de laatste ontwikkelingen. Abonneer je hier.