Lenaers (CDA): “Als de landbouwcommissaris niet bekwaam is, stuur hem dan weg”

Het Europees Parlement is niet blij met een aantal Eurocommissarissen die onderling hun onderwerpen uitruilen. Vooral de onzichtbare landbouwcommissaris Wojciechowski krijgt steeds meer kritiek.

2 min. leestijd
Landbouwcommissaris Wojciechowski was wel aanwezig bij een debat over asielaanvragen.
Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski (Bron foto: EP)

Gisteren werd in het Europees Parlement gesproken over een aantal belangrijke onderwerpen. Zo was er het landbouwdebat, waarin de toekomst van de Europese boeren aan de orde kwam. Een pittig en bewogen debat, met wel tachtig sprekers.

Vreemd genoeg was Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski niet bij dit belangrijke moment aanwezig. Zijn collega-commissaris van Financiële Diensten, Mairead McGuinness, viel voor hem in. Echter was Wojciechowski niet volledig verdwenen. Later die dag zat hij namelijk wel bij een debat over de graancrisis die is ontstaan in een aantal Oost-Europese landen, waaronder Polen, Wojciechowski’s land van herkomst.

Wojciechowski wordt er al langer van beschuldigd steeds minder bezig te zijn met het bewaken van de Europese landbouwbelangen. Mogelijk wil de voormalige politicus van de regerende PiS-partij weer terug de Poolse politiek in. Met het oog op de parlementsverkiezingen in oktober dit jaar lijkt hij te beginnen aan een herverkiezingscampagne.

Geen respect voor boeren

Tijdens het migratiedebat wees Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) als eerste spreker de voorzitter op de afwezigheid van de landbouwcommissaris. “Ik heb nadrukkelijk verzocht om onze ergernis hierover door te geven aan de Europese Commissie”, vertelt hij aan de telefoon.

“Ik heb er alle begrip voor dat Eurocommissarissen soms afwezig zijn door drukke agenda’s. Maar het is ronduit onrespectvol dat de landbouwcommissaris niét aanwezig is bij zo’n belangrijk landbouwdebat, maar daarna wél bij een stemming”, onderbouwt Lenaers zijn onvrede.

Onbekwaam

Lenaers heeft wel een vermoeden waarom dit zo was. “Ik heb sterk het idee dat de landbouwcommissaris de minst capabele is die we hebben. Ik denk dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hem niet genoeg vertrouwt om de boodschap van de Commissie te verkondigen”, stelt hij. “Ondanks dat ze niet over landbouw gaat, kan McGuinness het Europese standpunt beter overbrengen.”

Lenaers denkt daarom niet dat het laksheid van de Wojciechowski zelf was. “Ik ga ervan uit dat het een bewuste keuze was van de Europese Commissie om hem niet te sturen.” Hoe dan ook vindt hij het een zeer slechte zaak. “Als hij niet bekwaam is, stuur hem dan weg.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie