Wat doen vier mannen en negen vrouwen, van wie bijna de helft zwanger, op het kantoor van de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola? Oproepen tot betere regelgeving rond zwangerschaps- en vaderschapsverlof voor Europarlementariërs.
Het is een initiatief van Europarlementariër Lara Wolters (PvdA). Samen met haar collega’s stond ze dinsdagmiddag met een manifest in de hand op de bovenste verdieping van het parlementsgebouw in Straatsburg. Ze wil dat er Europese regelgeving komt rond het stemmen tijdens het ouderschapsverlof van Europarlementariërs. Ze wil dat verse ouders of zwangere vrouwelijke Europarlementariërs op afstand kunnen stemmen of hun stem aan een ander kunnen geven.
Problemen met stemmen
Het komt nog wel eens voor dat verse, zwangere of bevallende vrouwen hun stem niet uit kunnen brengen. Het zorgt voor problemen wanneer een stemming spannend lijkt te worden. Ook kan uit cijfers, die om de zoveel tijd gepubliceerd worden, het misverstand ontstaan dat deze vrouwen zonder geldige reden afwezig waren tijdens een stemming.
Op haar kantoor sprak Metsola met de Europarlementariërs. Ze denkt terug aan het moment waarop het Parlement een verklaring zocht voor het feit dat vrouwen slechts gedurende 80 procent van de tijd hun stem uitbrachten. Voor de mannen lag dat percentage hoger. Na een rondvraag bleek dat de desbetreffende vrouwen aan het bevallen waren of thuis zaten met de pasgeboren baby.
In de huidige regels over ouderschapsverlof voor Europarlementariërs, staat niets over het uitbrengen van stemmen. Dat moet dus anders, vindt Wolters. Het enige probleem: dit kan best ingewikkeld worden.
Struikelblokken
Metsola zegt dat op afstand stemmen niet volledig anoniem kan gebeuren, en bij sommige stemmingen is dat wel nodig. Daarnaast heeft elke lidstaat zijn eigen regels rond zwangerschapsverlof. Tijdelijk vervangen worden kan in de ene lidstaat wel, maar in de andere niet. En dat vertaalt zich naar de Europese instituties. Want Parlementsleden worden nationaal verkozen.
Toch ziet Metsola heil in de plannen van Wolters. Naast de aanwezige Europarlementariërs, onder wie ook Europarlementariër Catharina Rinzema (VVD), tekende Metsola het manifest van Wolters. Daarnaast gaf ze aan mee te willen strijden voor deze nieuwe regels. Samen met ambtenaren van het Europees Parlement zal ze naar juridische, maar ook technische oplossingen zoeken om het voor Europarlementariërs die een kind verwachten, makkelijker te maken toch hun werk te blijven doen.