KWF kankerbestrijding: “Het is oorverdovend stil in Den Haag”

3 min. leestijd
Ursula von der Leyen.

Het is Wereldkankerdag. Een moment waarop wordt stilgestaan bij de impact van kanker, de ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders ooit mee te maken zal krijgen. Dit jaar staat de dag in het teken van gelijke zorg en behandeling voor alle kankerpatiënten. Om dat kracht bij te zetten presenteert de Europese Commissie het Europees kankerbestrijdingsplan, heeft België een wereldprimeur te pakken, maar in Nederland…daar blijft het stil.

Stap vooruit

In België wordt vooruitgang geboekt op vlak van kankeronderzoek. Ellen Goossens, professor aan de Vrije Universiteit van Brussel, kwam met een wereldprimeur: via transplantatie van teelbalweefsel mannen weer vruchtbaar maken nadat zij als kind een kankerbehandeling hebben ondergaan. 

In reactie stelde Vlaams Minister van wetenschap Hilde Crevits: “Dit onderzoek is het ultieme bewijs dat jarenlang investeren in onderzoek naar kanker loont.” Financiële middelen zijn dan ook een belangrijke schakel in het succes van onderzoek naar kanker, Goossens kon bijvoorbeeld rekenen op steun van het Vlaamse Kom Op Tegen Kanker. 

En daar is ook in Brussel oor naar. Eerder deze week presenteerde de Europese Commissie de aanscherpte versie van het Europees kankerbestrijdingsplan waarmee er een nieuwe impuls komt voor een EU-aanpak van preventie, behandeling en (na)zorg van kanker. Het kankerbestrijdingsplan heeft als doel de bestrijding en behandeling van kanker in Europa beter te coördineren door meerdere ondersteunende acties en de oprichting van een nieuw kenniscentrum voor kanker. Budget voor de gehele onderneming? 4 miljard euro

Maar waar blijft Nederland?

“In Nederland zijn veel initiatieven, organisaties en netwerken actief bij de bestrijding van kanker. Variërend van preventie en zorg voor patiënten tot onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen”, stelt Johan van de Gronden. Volgens de directeur van KWF Kankerbestrijding heeft Nederland echter als enige EU-lidstaat nog geen nationaal kankerbestrijdingsplan.

“Terwijl de Europese Commissie werkt aan een integrale aanpak op Europees niveau, missen we in Nederland een gecoördineerde aanpak.” Volgens KWF moet de versnipperde aanpak van kanker in Nederland worden aangepakt: “Er is veel winst te behalen voor de patiënt.” 

Wachten op minister van Volksgezondheid

Het KWF heeft samen met de Nederlandse Kankerpatiënten Federatie en het Integraal Kankercentrum Nederland al de aanzet gegeven voor een integrale aanpak. En ze staan niet alleen, ook de voltallige Tweede Kamer heeft een jaar geleden het kabinet opgeroepen om met één Nederlandse agenda te komen. Zonder resultaat: “Tot nu toe is het oorverdovend stil. We zijn in afwachting van hoe de nieuwe minister van Volksgezondheid aankijkt tegen een integrale aanpak in Nederland en hoe hij die gaat rijmen met de Nederlandse positie in Brussel.”

Overigens ontvangt het KWF geen Europese subsidies. Wel houdt het KWF rekening met de speerpunten die Brussel heeft uitgezet voor Europees kankeronderzoek: “Die hebben natuurlijk invloed op de kankeronderzoeksagenda voor Nederland”, aldus Van de Gronden. Naast onderzoek richt het Europese Kankerbestrijdingsplan zich ook op de bestrijding en preventie van kanker in het algemeen. Het KWF steunt bijvoorbeeld de doelstelling van de EU om een Rookvrije Generatie te krijgen door het tabaksgebruik onder de 5% te krijgen.