Kritiek op voorstel nieuwe emissieregels uit Brussel

De Europese Commissie wil de emissieregels voor de industrie in Europa herzien, uitbreiden en aanscherpen. Maar niet iedereen vindt dat een goed idee.

1 min. leestijd

Er komen strengere grenswaarden voor de uitstoot van verontreinigende stoffen. Meer bedrijven, zoals grote boerderijen en stortplaatsen, moeten zich aan deze uitstootregels houden. De Europese industrie wordt verplicht om energiebesparingsmaatregelen door te voeren zodat er minder ongewenste stoffen in de lucht komen.

De beoogde vernieuwing van de richtlijn industriële emissies, kortweg de RIE-richtlijn, die de Commissie het liefst al in 2024 van start ziet gaan, heeft grote gevolgen voor het Europese bedrijfsleven. En de kritiek blijft dan ook niet uit, zo meldt de grootste werkgeversorganisatie van Nederland: VNO-NCW. 

Het gaat prima

Business Europe, de Europese werkgeversorganisatie, vindt dat de huidige regelgeving prima werkt. De herziening, die een snellere transitie naar een duurzame toekomst tot doel heeft, zou het tegenovergestelde effect hebben. Omdat bedrijven door de nieuwe regels meer tijd moeten vrijmaken voor administratieve taken als het rapporteren van de uitstoot, is er minder tijd voor innovatieve ideeën.

VNO-NCW en MKB-Nederland kijken dan ook kritisch naar deze herziening. “Het is van belang dat de herziening van de richtlijn niet leidt tot een opstapeling van verplichtingen en rapportages. Dat is nadelig voor bedrijven”, aldus Tsjerk Terpstra van VNO-NCW. 

 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie