Tweede Kamerleden staan kritisch tegenover een mogelijke migratiedeal met Tunesië. Het land ligt op een belangrijke route waarlangs vluchtelingen Italië bereiken. EU-leiders praten voorzichtig over een verdrag met Tunesië dat de toestroom van vluchtelingen zou moeten stoppen. Kamerleden van D66, GroenLinks, CU en PvdA zetten hun vraagtekens bij de plannen.
De president van Tunesië spreekt de laatste tijd steeds vaker over omvolkingstheorieën. Hij is van mening dat zwarte Afrikanen uit het zuiden van het Afrikaanse continent naar zijn land komen om de islamitische cultuur en identiteit van het Noord-Afrikaanse land te vernietigen. Deze uitspraak leidde volgens Amnesty International tot een golf van geweld.
Vluchtelingenstroom
Tegelijkertijd heeft Italië de noodtoestand uitgeroepen vanwege de grote aantallen vluchtelingen die het land bereiken. Ook in Nederland verwacht men veel meer vluchtelingen dan aanvankelijk gedacht. Nu de coronapandemie voorbij is, bereiden EU-leiders zich weer voor op nieuwe vluchtelingenstromen. Tunesië kan daar een belangrijke speler in zijn.
De deal
Het zou een Turkijedeal 2.0 kunnen worden. In ruil voor investeringen, handel en geld moest Turkije vluchtelingen tegenhouden voor ze de oversteek konden maken naar Griekenland. Ook had Turkije vluchtelingen die Griekenland toch bereikten, terug moeten nemen. Maar president Erdogan gebruikte de deal later als chantagemiddel. Als hij geen toezeggingen kreeg van de EU, dreigde hij vluchtelingen gewoon weer over te laten steken.
Het kabinet zegt de situatie in het land nauwkeurig in de gaten te houden. Dat neemt niet weg dat het voorstander is van een goede samenwerking met het land, zoals ook de Europese Commissie voorstelt. Het kabinet is namelijk van mening dat de verslechterende situatie in het land de vluchtelingenstroom in de hand kan werken. De Commissie wil Tunesië bijstaan met financiële steun en ontwikkelingssamenwerking, maar wil ook samenwerking op het gebied van migratie en veiligheid.