Kranten op zondag

De oranje inkt in de Europese kranten werd deze week gewijd aan voetbal, institutioneel racisme, gas en olie.

3 min. leestijd

Het was een bewogen week waarin Nederland, van Europese top tot voetbalwedstrijd, meerdere keren in de buitenlandse kranten is verschenen. Rode draad doorheen de meeste stukken: premier Mark Rutte. De Hongaren menen dat hij ze in hun gelijk heeft gesteld op de Europese top, de Italianen vreesden dat Rutte daar juist een obstakel zou vormen en de Spanjaarden zijn verwonderd dat onze premier nog op zijn plek zit na het uitkomen van het institutioneel racisme bij de Nederlandse belastingdienst. Een overzicht:

Zijn wij de volgende?

“Na Polen, Bulgarije en Finland heeft de Russische energiereus Gazprom nu ook de gasleveranties aan Nederland stopgezet”, schrijft de Duitse krant Bild. De Duitsers bewonderen de standvastigheid van Nederland, dat “weigert Poetins chantage met de roebel te aanvaarden”, maar vragen zich ook af wat Duitsland staat te wachten.

Rutte in Brussel

En van gas naar olie, het grote struikelblok op de Buitengewone Europese Raad aan het begin van deze week. De Hongaarse krant Szoljon pakt uit met de kop: “Mark Rutte: Hongarije had gelijk”. In het stuk benadrukken de Hongaren dat de Nederlandse premier zich voorafgaand aan de Europese top kritisch had uitgelaten over Viktor Orbán, maar dat hij tot inkeer is gekomen. Zo zou Rutte erkennen dat Hongarije, Slowakije en Tsjechië in een moeilijke positie zitten als het aankomt op Russische olie en dat daar rekening mee gehouden moet worden.

De Italianen hadden het dan weer over het idee van een prijsplafond voor gas, een mogelijke oplossing voor de hoge energieprijzen in Europa. Italië heeft dit plan voorgesteld op de Europese top, maar daar zou onze premier nog zijn twijfels bij hebben. Zo schrijft ANSA dat premier Rutte en zijn Italiaanse collega grote vrienden zijn en dat ze meningsverschillen snel hebben opgelost, maar dat het voorstel van Italië voor een prijsplafond wel tot enig debat zal leiden onder de Europese leiders. Premier Rutte, zo stelt de krant, wil een duidelijk beeld van een dergelijk prijsplafond: “Als we met een prijsplafond bedoelen overheidssubsidies om rekeningen te verlagen, dan gaan we veel geld nodig hebben uit de nationale begrotingen van Italië en Nederland”.

Institutioneel racisme

“Nederland geeft institutioneel racisme toe in subsidieschandaal dat regering ten val bracht”, schrijft de Spaanse krant El País. In het stuk wordt gesteld dat de Nederlandse regering maandag voor het eerst heeft erkend dat er in de belastingdienst sprake is geweest van institutioneel racisme bij de aanvraag voor kinderbijslag en bedrijfsregistratie. De krant laat zich vooral uit over premier Mark Rutte, wiens hele kabinet moest aftreden. “Hij is nog altijd in functie”. Het hele stuk is hier te vinden.

Voetbalblamage

En tot slot de zuiderburen, die de pen in de hand hebben genomen om de Belgische blamage in Brussel te beschrijven. De Rode Duivels gingen vrijdag pijnlijk onderuit tegen Oranje (4-1) in de Nations League, dat met bondscoach Louis van Gaal de achilleshiel van de Belgen gevonden zou hebben: te weinig druk op de bal. Toch blijven we buren en vrienden, weet ook ambassadeur Pieter Jan Kleiweg de Zwaan:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie