Kogel door de kerk: EU-gezant godsdienstvrijheid benoemd

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) maakt zich zorgen over de wereldwijde druk op de godsdienstvrijheid. Het lichtpuntje: de EU heeft eindelijk haar speciaal gezant godsdienstvrijheid benoemd.

3 min. leestijd
Bright light background with bible and crucifixion of Jesus Christ and light bokeh background

Ruim vierhonderd mensen kwamen naar de 25e editie van het Europees Gebedsontbijt in het Europees Parlement. Het jaarlijkse evenement dient als een ontmoetingsplaats waar mensen samenkomen en elkaar aanmoedigen om relaties aan te gaan, gericht op Jezus en zijn leer. Dit jaar was er ook speciale aandacht voor Oekraïne, waar de inwoners het erg zwaar hebben vanwege de oorlog met Rusland. “In Oekraïne gaan gebedsbijeenkomsten gewoon door, ook in de schuilkelders”, hoorde Ruissen van een een Oekraïense delegatie. “Dat maakt indruk”, bekende de SGP’er.

Over de hele wereld staat godsdienstvrijheid onder druk. In Brussel is er nu witte rook: de Europese Commissie heeft eindelijk een speciaal gezant voor de godsdienstvrijheid benoemd, de Belgische topdiplomaat Frans van Daele. Hij zal, onder leiding van Eurocommissaris voor de Bevordering van onze Europese levenswijze Margaritis Schinas, het gesprek aangaan met nationale autoriteiten en andere belanghebbenden in landen waar discriminatie op grond van godsdienst of overtuiging plaatsvindt. En dat is hard nodig, vindt Ruissen, want de situatie van christenen in bijvoorbeeld Qatar is sterk onderbelicht, stelt de Europarlementariër.

Christenvervolging in Qatar

Qatar, een land in het Midden-Oosten, krijgt de laatste tijd enorm veel kritiek vanwege problemen met mensenrechten. Duizenden arbeidsmigranten zouden zijn overleden bij de opbouw van de faciliteiten voor het WK voetbal. Dat het leven voor de christelijke bevolking in het land ook geen pretje zou zijn, wordt nu ook steeds duidelijker. “Maar daar is heel weinig aandacht voor”, zegt Ruissen. Onlangs steeg Qatar met elf plaatsen op de Ranglijst christenvervolging, omdat geweld tegen de christelijke bevolking van het land de laatste tijd enorm is toegenomen.

De christelijke bevolking in Qatar is klein. De meeste christenen zijn arbeidsmigranten uit Aziatische of Afrikaanse landen. Die mogen wel op kleine schaal en onder streng toezicht hun geloof uitoefenen. Voor Qatari, mensen met de Qatarese nationaliteit, is het vrijwel onmogelijk om iets met het christendom te maken te hebben. Qatar is een streng islamitisch land. Qatari “wordt het ontzettend lastig gemaakt om zich te bekeren tot het christendom”, vertelde Ruissen. Daarop staat zelfs de doodstraf.

Europese godsdienstgezant

Ruissen liet weten dat hij bij de Europese Commissie erop zal blijven aandringen dat het gebrek aan godsdienstvrijheid in Qatar snel op de Europese agenda moet komen. Hij hoopt dat de Commissie het onderwerp vervolgens via diplomatieke weg op de Qatarese beleidsagenda kan krijgen. Volgens Ruissen maakt de Europese Commissie zich onvoldoende zorgen over achteruitgang van godsdienstvrijheid in de EU én in de rest van de wereld. “De Europese Commissie heeft een blinde vlek voor christenvervolging”, stelt Ruissen. “Ik vind echt dat de Commissie het daar veel te weinig over heeft.”

Nu de Commissie de Belg Frans van Daele heeft aangesteld als speciaal gezant voor de godsdienstvrijheid, haalt Ruissen opgelucht adem. De Europarlementariër diende onlangs nog met enkele Europese collega’s schriftelijke vragen in bij de Europese Commissie. Onder meer waarom de speciale gezant nog niet was aangesteld. Die vragen hebben de Commissie klaarblijkelijk wakker geschud, tot vreugde van Ruissen en zijn collega’s:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie