Kabinet ziet geen signalen dat Rusland leger terugtrekt

2 min. leestijd

De dreiging van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne hangt nog steeds als een donkere wolk boven Europa. Volgens het Nederlandse kabinet is de situatie nog steeds ‘onverminderd gespannen’.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie dat diplomatie de gezamenlijke inzet van Europa moet blijven. Maar, constateren de ministers, het lijkt nog niet echt te werken: “Tegelijkertijd concludeert het kabinet dat de diplomatieke inspanningen tot op heden geen opening hebben opgeleverd en het onduidelijk is in hoeverre Rusland bereid is de dialoog voort te zetten zolang zijn eisen niet zijn ingewilligd”.

Troepenmacht blijft aanzienlijk

Volgens het kabinet betekenen de berichten van gisteren dat Rusland troepen zou hebben weggehaald van de grens niet dat het conflict aan het de-escaleren is: “De Russische troepenmacht aan de grenzen met Oekraïne is nog steeds aanzienlijk en er zijn vooralsnog geen signalen dat Rusland zijn militairen op grote schaal terugtrekt”.

Naast dialoog pleit het kabinet voor afschrikking door te dreigen met sancties en het versterken van de oostgrens van het NAVO-bondgenootschap. Zowel ministersHoekstra als Ollongren en premier Rutte voeren continu gesprekken met hun collega’s binnen de Europese Unie en de NAVO. Over de inhoud van die gesprekken staat in de brief weinig, behalve dat ‘een krachtig signaal van eenheid cruciaal is’.

Hoekstra en Ollongron constateren wel dat de NAVO bereid is te luisteren naar de zorgen van Rusland. Het bondgenootschap zou gesprekken willen voeren met Rusland over ‘hoe de fundamentele principes van de Europese veiligheidsordening te behouden en te versterken’. Wat daar mee bedoeld wordt, blijft in het midden. 

Opvallend is dat gisteren de Duitse Bondskanselier Scholz in Moskou zei dat het absurd zou zijn als er een oorlog zou uitbreken over een kwestie die niet aan de orde is: het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. Hij wekte daarmee de indruk dat een garantie aan Rusland dat Oekraïne geen lid zal worden een weg uit de crisis kan zijn.

Op dit moment debatteert de Tweede Kamer met Hoekstra en Ollongren over de dreigende oorlog.