Kabinet wil koeien insecten voeren

Het kabinet wil toestemming van de Europese Unie om insecten te verwerken tot veevoer. Door over te schakelen op het dierlijk eiwit, zou de import van soja uit Zuid-Amerika beperkt kunnen worden.

3 min. leestijd
A group of curious cows in summer evening light. A typical Dutch rural scene.

Het zal even wennen zijn voor onze koeien, maar als minister Staghouwer van Landbouw zijn zin krijgt, dan stappen de dames over op een nieuw dieet. Om de hoeveelheid soja-importen uit Zuid-Amerika te beperken, heeft hij zijn collega’s in Europa voorgesteld om het vee voortaan insecten voor te schotelen.

Soja als grondstof voor veevoer is omstreden vanwege de enorme schade die het verbouwen van het gewas aanricht in het tropisch regenwoud in Brazilië. Wetenschappers van de Universiteit Wageningen onderzoeken al langer of het eiwitrijke soja vervangen kan worden door veevoer op basis van eveneens zeer eiwitrijke insecten.

In Europa gaat de Europese Unie over het toelaten van nieuwe vormen van veevoer op de markt. “Ik heb in de Landbouwraad opgeroepen om de belemmeringen weg te nemen die er zijn ten aanzien van het gebruik van insecten voor veevoer”, zegt Staghouwer. 

Het voorstel van Staghouwer krijgt steun van het Kamerlid Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging. Zij denkt dat insecten als veevoer een manier kan zijn voor boeren om winstgevend kringlooplandbouw te bedrijven. Boeren kunnen volgens haar ‘relatief eenvoudig’ zelf insecten kweken met hun eigen koeienmest. 

Zij wil dat het kabinet toestemming geeft voor een proefproject om larven te laten groeien in ‘gehygiëniseerde mest’. Staghouwer zegt dat hij dat niet zelfstandig mag beslissen, maar eerst in overleg moet met de Europese Commissie.

PvdD: Europa moet vegetarisch worden

Ook de Partij voor de Dieren stuurt Staghouwer op missie in Europa. Niet om nieuwe manieren te vinden om het vee te voeden, maar juist om de Europese collega’s te overtuigen van de noodzaak om vegetarisch door het leven te gaan.

In plaats van het vetmesten van onze veestapel, zouden we volgens Esther Ouwehand (PvdD) het voedsel zelf het voedsel dat we nu aan de koeien geven zelf moeten opeten. De dierenpartij stelt dat 60% van de graanproductie opgegeten wordt door vee. Veeteelt zou geen bron van voedsel zijn, maar juist een voedselverspiller.

“En zolang er in Nederland 600 miljoen dieren per jaar worden gefokt, gebruikt en gedood, legt ook onze veehouderij een groot beslag op de wereldvoorraad van plantaardige eiwitten, en op landbouwgronden binnen en buiten Europa, terwijl we allang weten dat de grootste voedselverspiller het maag-darmkanaal van dieren is”, aldus Ouwehand.

Staghouwer neemt haar suggestie niet over. Nederland zet in op de beperking van de stikstofuitstoot en andere nadelige effecten van veeteelt, maar, zo zegt Staghouwer: “De krimp van de veestapel is niet een doel op zich”. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie