Nederland haalt de medewerkers die niet bij de kernbezetting van de ambassade in Kiev horen en alle gezinsleden van uitgezonden medewerkers terug naar Nederland. Dat meldt een brief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer vandaag. Drie weken geleden mocht het ambassadepersoneel nog zelf kiezen of ze terug naar Nederland wilden, maar nu wordt er dus ingegrepen.
Loket in Lviv
De Nederlandse ambassade blijft met de kernbezetting nog in Kïev opereren, maar stuurt ook een aantal diplomaten naar Lviv, een stad in het westen vlakbij Polen. Daar heeft de ambassade een loket geopend om Nederlanders in Oekraïne extra te ondersteunen bij hun uitreis, met onder andere nooddocumenten.
Maandag liet Europese Unie buitenland-chef Josep Borrell nog weten dat de delegaties en ambassades van de Europese Unie en haar lidstaten in Oekraïne niet van plan zijn te sluiten. De Amerikaanse ambassade verhuist omwille van de veiligheidssituatie wel tijdelijk in zijn geheel naar Lviv, in het westen van Oekraïne.
Rood reisadvies, minder vluchten beschikbaar
Sinds zaterdag is het Nederlandse reisadvies Oekraïne veranderd naar rood; reizen in en naar het land wordt afgeraden. Het aantal vluchten van en naar Oekraïne neemt af. KLM biedt sinds afgelopen zaterdag geen vluchten meer aan tussen Oekraïne en Nederland.
Een aantal Oekraïners en toeristen pakte de afgelopen dagen het vliegtuig in Kïev om het land uit te gaan, bang voor een mogelijke Russische invasie. Een grote verzekeraar besloot al om geen dekking meer te bieden in het Oekraïense luchtruim voor vluchten van UIA, de grootste Oekraïense luchtvaartmaatschappij.
Hoekstra: ”Kom terug”
Maandag riep het kabinet Nederlanders op om Oekraïne te verlaten. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei in een live persmoment: ‘‘Ik zou ook de Nederlanders die in Nederland zitten, maar in Oekraïne vrienden of familie hebben, zou ik willen zeggen: zeg tegen je vrienden en familieleden om dit serieus te nemen en gewoon om terug te komen.’’
De Kamerbrief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag zegt dat Nederlanders in Oekraïne geïnformeerd zijn dat ”als mensen besluiten te blijven en de situatie zou verslechteren er geen door de overheid georganiseerde evacuatie zal plaatsvinden, maar mensen met eigen vervoer over de weg zouden moeten vertrekken, als men niet wil blijven.”