Jongerius wil nieuwe handelsafspraken met India

2 min. leestijd
EP Plenary session – The state of play on the submitted RRF recovery plans awaiting approval

Elektronica, medicijnen en kleding. Het is slechts een greep uit de almaar groeiende economie van India, momenteel de nummer 6 economie in de wereld. Het land heeft, op China na, de snelst groeiende marktpositie door een stabiele vraag naar goederen. Een handelspartner om rekening mee te houden, maar die ook rekening moet afleggen. Met groei komen verantwoordelijkheden en de Europese Unie wil daarom duidelijke afspraken. Van arbeidsvoorwaarden tot klimaatmaatregelen. 

Rondje om de wereld

De globalisering lijkt de wereld steeds meer binnen handbereik te brengen. Zo valt India inmiddels ook onder het dagelijkse werk in het Europees Parlement. De Commissie Internationale Handel spreekt namelijk over de handelsrelatie met het land. Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden daar en hoe kan de Europese Unie, die zowel medicijnen als kleding afnemen, daar op toezien?

Bijvoorbeeld met een werkbezoek, een speciale delegatie van het Europees Parlement zal in april een week naar India vertrekken om daar met lokale overheden, niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en vakbonden de balans op te maken. Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) zal daar ook bij zijn.

“Tijd voor vernieuwing”, stelt Jongerius, want het huidige onderhandelingsmandaat stamt nog uit 2007. “India is voor de Europese Unie een interessante handelspartner, vanwege de groeiende economie en arbeidsmarkt. Maar juist daarom moeten we duidelijke kaders stellen aan hoe onze handelsrelatie eruit komt te zien. Het kan niet zo zijn dat we de Indiase industrie gebruiken om Europese milieu-, en klimaat-maatregelen te ontduiken en onze welvaart te vergroten ten koste van de arbeidsrechten van Indiase werknemers.” 

Russisch lijntje

Maar de sterke Indiase economie kan ook een risico vormen voor Europa en in het bijzonder Oekraïne. Eerder deze week bleek namelijk dat India ruim drie miljoen vaten ruwe olie heeft gekocht van Rusland en plant om nog meer aan te schaffen. Daarmee houdt het land niet alleen alle opties open, maar vormt het ook een belangrijke bron van inkomsten voor Rusland. Ze overtreden daarmee geen regels noch zullen er sancties volgen uit de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het Witte Huis stelde daarom: “Wil India Poetins oorlog financieren?”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie