Jeroen Lenaers (CDA): ‘Niet het goede moment voor bezoek aan Griekenland’

Gaan we wel of gaan we niet? Dat was de vraag waar Europarlementariërs de afgelopen dagen mee worstelden. Een bezoek aan Griekenland zou namelijk ongepast zijn in het licht van het zware treinongeluk dat onlangs plaatsvond.

4 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Als het aan de christendemocraten (EVP) in het Europees Parlement ligt, gaan Europarlementariërs vandaag niet naar Griekenland. Het bezoek van Europarlementariërs die zich bezig houden met burgerlijke vrijheden en justitie zou ongepast zijn, nu het land nog bezig is met de gevolgen van het zware treinongeluk waarbij bijna zestig mensen omkwamen.

Griekse parlementsleden, maar ook regeringsfunctionarissen, spraken zich uit tegen het bezoek. “Het is in een tijd van rouw voor de slachtoffers. En dat ze zo kort voor de verkiezingen kiezen om Griekenland te bezoeken, is verbazingwekkend”, zegt minister van Staat en Transport George Gerapetritis.

Europarlementariër Jeroen Lenears (CDA), die lid is van dezelfde Europese familie als de Griekse regering, namelijk de Europese christendemocraten (EVP), vindt het ook niet kunnen. “Het is ongepast en ongevoelig”, zegt hij in een persbericht van de christendemocraten. Sophie in ‘t Veld (D66) is wel gegaan.

Treinongeluk

Twee treinen botsten onlangs frontaal op elkaar in het noorden van Griekenland. Inmiddels zijn bijna zestig mensen overleden en liggen er ongeveer veertig mensen in het ziekenhuis. Volgens de Griekse autoriteiten zaten er veel studenten in de trein.

In Griekenland vinden nu protesten plaats. Volgens vooral jonge demonstranten is er te weinig gedaan aan het onderhoud van het spoor. De premier van het land Mitsotakis noemde het ongeluk een gevolg van een tragische menselijke fout.

Bezoek Europarlementariërs

Het bezoek van Europarlementariërs heeft echter niets te maken met het zware ongeluk. In Europa worden een aantal lidstaten in de gaten gehouden over de staat van de democratie, de rechtsstaat en grondrechten. Die ‘monitor’-groep werd opgericht nadat in Malta en Slowakije journalisten omgebracht werden.

Griekenland is een van de landen waarop gelet wordt. In de persvrijheidsindex waarin landen beoordeeld worden op hoe vrij en veilig journalisten hun werk kunnen doen, staat Griekenland bijvoorbeeld op de 108e plaats. Dat is net boven Zambia en net onder Burundi. Ter vergelijking: Hongarije staat op de 85e en Nederland op de 28e plaats.

Ook ligt de regering van Griekenland onder vuur vanwege het gebruik van spionagesoftware om politici, militairen en journalisten af te luisteren.

In het vliegtuig

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld zit op het moment van schrijven in ieder geval in het vliegtuig naar Athene. Ze vindt het belangrijk dat die missie gewoon doorgaat, volgens haar woordvoerder. Daarnaast is dit niet het moment om politieke spelletjes te spelen. “We vinden het treurig dat zo’n dramatische treinramp aangegrepen wordt om je zin door te drukken”, zegt de woordvoerder. Het EVP zou al langer fel gekant zijn tegen het bezoek van de Europarlementariërs.

Volgens Lenaers (CDA) is dat onzin. “We zijn helemaal voor die missie”, zegt hij. “Maar het is geen missie die zo urgent is dat hij nu plaats moet vinden. Dat kan prima in juli of september.” Daarnaast heeft het Europees Parlement afspraken gemaakt over bezoeken aan lidstaten. Die zouden volgens Lenaers niet plaats moeten vinden wanneer er verkiezingen in aantocht zijn. “Daarom hebben we al eerder gevraagd of we het niet uit moeten stellen.” Een meerderheid was tegen dat verzoek.

Vriendelijk verzoek

Na het treinongeluk ontving het Parlement ook een brief van de Griekse ambassadeur. Daarin werd de toestand in het land geschetst en gevraagd of het bezoek niet uitgesteld kon worden. “Als een ambassadeur na zo’n treinramp je vraagt om een ander gepast moment te vinden, vind ik dat je daar respect voor moet hebben”, aldus Lenaers.

Hij legt de bal bij de fracties die het bezoek wel door willen laten gaan. “Ik kan niks anders bedenken dan dat het om de verkiezingen gaat”, zegt hij. “De meeste mensen die ze in Athene gaan zien, hebben ze onlangs nog in Brussel gesproken.” Er schuilen volgens hem andere bedoelingen achter het gesprek.