Interview | Van Reijen: ‘Vrouwen hebben nog steeds minder middelen om carrière te maken in de politiek’

Marie-Anne van Reijen richtte in 2017 de sociale onderneming op ‘Meer Vrouwen in de Politiek’. 

3 min. leestijd
Marie-Anne van Reijen (groen) op een curcusdag om vrouwen warm te maken voor Europese politiek

Het is Internationale Vrouwendag vandaag. Maar terwijl het aantal vrouwen in de politiek jaar na jaar geleidelijk stijgt, zijn we nog altijd ver verwijderd van volledige gendergelijkheid onder onze volksvertegenwoordigers. In het Europees Parlement is 39,3 procent vrouw. In de Tweede Kamer is dat 38,6 procent.

Marie-Anne van Reijen wil daar met haar organisatie ‘Meer Vrouwen in de Politiek’ verandering in brengen. Ze was zes jaar raadslid in Amsterdam voor GroenLinks. Na daar herhaaldelijk tegen “een masculiene cultuur” te zijn aangelopen, besloot ze het heft in eigen handen te nemen en de politiek toegankelijker voor vrouwen te maken.

Veilige werkomgeving

Daarvoor organiseert ze onder meer trainingen om de politieke werkomgeving veiliger te maken. Verder zorgt ze voor trainingsessies die vrouwen met politieke ambities moeten voorbereiden op het vak. Zo organiseerde ze al een cursus voor vrouwen die lid willen worden van het Europees Parlement.

“Uit onderzoek blijkt dat vrouwen nog steeds veel minder middelen hebben om hun politieke carrière vorm te geven. Daarom focussen we bij zo’n cursus op crowdfunding voor hun campagne. Daarnaast moedigen we vrouwen heel erg aan om een onderling netwerk uit te bouwen en steun bij elkaar te zoeken.”

Zijn er dan bepaalde politieke vaardigheden die mannen vaker meekrijgen vanuit de opvoeding en omgeving? “Van mannen wordt vaker gevraagd om zich uit te spreken, waardoor ze meer hebben kunnen oefenen. Toch zie je op vlak van debatteren dat de basisvaardigheden erg hetzelfde zijn.”

Zwangerschapsverlof

Gisteren stond er voor Van Reijen een bijeenkomst op de agenda over wat de EU de afgelopen vijf jaar op vlak van gendergelijkheid heeft bereikt. De ploeg van Ursula von der Leyen zette hier immers nadrukkelijk op in. Onder meer een Europese wet die voor meer vrouwen in bestuursraden moest zorgen en een wet over loontransparantie zagen het licht. Bij die eerste was PvdA-Europarlementariër Lara Wolters betrokken, bij die laatste D66’er Samira Rafaela.

Van Reijen benadrukt dat er wat haar betreft altijd meer en ambitieuzere Europese wetten hadden mogen komen, maar dat er desondanks belangrijke stappen zijn gezet in de afgelopen vijf jaar.

Maar Brussel heeft niet alle beloftes kunnen waarmaken. “Iets wat het niet gehaald heeft, is een kieswet over het vastleggen van verlof voor Europarlementariërs, wat heel belangrijk is voor vrouwelijke politici.” Europarlementariërs kunnen wel vakantie nemen in de politieke recessen, maar daarbuiten – bijvoorbeeld een zwangerschapsverlof aanvragen – gaat niet. “Ook maatregelen voor een gendergelijke verdeling op de kieslijsten hebben het niet gehaald.”

Conservatief Nederland

Wat Van Reijen verder opvalt, is dat Nederland conservatief is ten opzichte van onze buurlanden. “Als ik iets organiseer over gendergelijkheid met Duitsers of Belgen is dat gesprek veel makkelijker dan met Nederlanders. Bij hen hoef je niet meer eerst te bewijzen dat je de expert bent.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie